Naujienos|

Ar žinai, kokią žalą sukelia neatsakingas antibiotikų vartojimas? Būtent dėl jo infekcijos, pavyzdžiui, pneumonija, tuberkuliozė, salmoneliozė, kurios anksčiau buvo gana lengvai išgydomos skiriant antibiotikus, tampa vis didesniu iššūkiu kovoje dėl paciento sveikatos ar net gyvybės.
Duomenys rodo, jog svarbiausia priežastis, dėl kurios didėja antibakterinis atsparumas – pernelyg dažnas ir neteisingas antibakterinių preparatų vartojimas. Be to, antibakterinį atsparumą pasaulyje didina žemės ūkyje naudojami antibiotikai, švaraus vandens trūkumas, blogos sanitarinės sąlygos, nepakankama infekcijų prevencija. Savo ruožtu, Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžia, kad antibakterinis atsparumas yra viena iš didžiausių grėsmių pasaulio gyventojų sveikatai.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamentas, siekdamas įvertinti gyventojų antibiotikų vartojimo ypatumus ir nustatyti antibiotikų vartojimo problemines sritis, parengė anoniminę apklausą gyventojams. Specialistų vertinimu, antibakterinio atsparumo problema sparčiai auga, tad svarbu imtis visų įmanomų veiksmų, siekiant užkirsti kelią neteisingam antibiotikų vartojimui. Toks ir yra šios apklausos tikslas – nustačius antibiotikų vartojimo problemines sritis, bus galima efektyviau spręsti neracionalaus antibiotikų vartojimo problemą.
Kiekvienas galime prisidėti prie antibakterinio atsparumo problemos mažinimo – vartoti antibiotikus atsakingai. O kaip juos vartoji Tu?
Stabtelk ir atsakyk į kelis svarbius klausimus – https://bit.ly/3cDNLIO. Užtruksi vos kelias akimirkas.

NVSC Vilniaus departamento informacija

Comments are closed.

Close Search Window