Naujienos|

2024 metų Lietuvos dainų šventė Vilniuje buvo ypatingas įvykis, subūręs tūkstančius dalyvių ne tik iš visos šalies, bet ir iš viso pasaulio. Ši šventė buvo ypatinga ne tik dėl savo masto, bet ir dėl to, kad minėjo savo šimtmetį.

Dainų šventė yra viena svarbiausių Lietuvos kultūros renginių, vykstančių kas ketverius metus. Ši tradicija, prasidėjusi dar XX amžiaus pradžioje, ne tik skatina kultūrinį sąmoningumą, bet ir stiprina bendruomeniškumo jausmą tarp įvairių kartų lietuvių. Renginyje dalyviams kyla nemažai iššūkių. Intensyvios repeticijos ir ilgas pasiruošimo laikotarpis reikalauja daug jėgų. Nepaisant to, dalyvavimas Dainų šventėje yra nepakartojama patirtis, suteikianti bendrumo ir tautinės vienybės jausmą.

Švenčionių rajonas didžiuojasi į šventę išsiuntęs net 14 kolektyvų, kuriuos sudarė 336 dalyviai. Tai folkloro ansambliai, pučiamųjų orkestras, liaudiškų šokių ir dainų bei kiti meno kolektyvai. Šventės metu Švenčionių rajono kolektyvai išsiskyrė savo profesionalumu ir energija, pasirodydami visuose šventės renginiuose.

Folkloro dieną Švenčionių rajono kolektyvai pristatė savo krašto kultūrinį paveldą. Dalyvavo Švenčionėlių miesto kultūros centro sutartinių giedotojų ansamblis „Lakiūtė“ (vad. Milda Petkevičienė), Švenčionių miesto kultūros centro tradicinės muzikos kapela „Kaimynai“ ir Švenčionių miesto kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Saulalė“ (vad. Rimantas Ankėnas), Švenčionių miesto kultūros centro Adutiškio filialo folkloro ansamblis „Bitela“ (vad. Aldona Burokaitė), Švenčionių rajono rajono Svirkų kaimo bendruomenės „Svirkų centras“ folkloro ansamblis „Ciutela“ (vad. Virginija Sinkevičienė ir Violeta Balčiūnienė), pasakotojai Renata Sliesoraitytė, Gabija Misiūnaitė ir Algirdas Breidokas bei žolininkė Rasa Breidokienė.

Pučiamųjų instrumentų orkestrų renginiuose Švenčionių rajonui atstovavo Švenčionių rajono Pabradės fanfarinis orkestras ir Švenčionių rajono Pabradės miesto kultūros centro Pavoverės vario dūdų orkestras, vadovaujami Bronislovo Vilimo bei dirigento asistento Mariaus Molochovičiaus.

Vienoje iš įspūdingiausių dainų šventės dalių – Ansamblių vakare – Švenčionių rajono kolektyvai spindėjo energija ir profesionalumu. Dalyvavo Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos vaikų liaudiškų šokių ansamblis „Aukštaitukas“ (vad. Jolanta Razmienė ir Renata Grigianecienė), Švenčionių miesto kultūros centro dainų ir šokių ansamblis „Aukštaitija“ (vad. Jolanta Razmienė, Agnė Paulavičienė, Jolita Budrytė-Abromavičienė, Gintautas Beržinskas) ir Švenčionių rajono Pabradės miesto kultūros centro šokių kolektyvas „Žeimena“ (vad. Agnė Rickevičienė).

Šokių dienoje pasirodymuose dalyvavo Švenčionių miesto kultūros centro senjorų liaudiškų šokių grupė „Trepsis“ (vad. Jolanta Razmienė), Švenčionių rajono Pabradės meno mokyklos šokių kolektyvas „Gelmė“ (vad. Jonas Malinauskas) ir Švenčionių rajono Švenčionėlių meno mokyklos liaudiškų šokių kolektyvas „Lūgnė“ (vad. Rasa Kalendienė ir Virginija Subelienė).

Jubiliejinės dainų šventės baigiamajame Dainų dienos renginyje dalyvavo Švenčionių rajono Pabradės fanfarinis orkestras ir Švenčionių rajono Pabradės miesto kultūros centro Pavoverės vario dūdų orkestras.
Visą dainų šventės maratoną vainikavo liepos 6-ąją iš Vilniaus Katedros aikštės į Vingio parką vykusios eitynės, kuriose dalyvavo ne tik meno kolektyvai, bet ir rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius, vicemerai Violeta Čepukova ir Erikas Demidovas, savivaldybės darbuotojai bei seniūnai. Eitynių metu dalyviai žygiavo pasipuošę tautiniais kostiumais, nešdami savo rajono vėliavas ir simbolius. Šios eitynės simbolizavo bendruomeniškumą, vienybę ir pasididžiavimą savo kraštu.

Lietuvos dainų šventė dar kartą parodė, kad kultūra ir tradicijos yra gyvos ir svarbios, perduodamos iš kartos į kartą, puoselėjamos ir gerbiamos. Džiaugiamės, kad mūsų kolektyvai pasirodė visuose šventės koncertuose, išdidžiai atstovaudami savo rajonui.

Dėkojame visiems kolektyvams ir jų vadovams už kruopštų darbą ir puikų pasirodymą šventėje. Taip pat dėkojame mokyklinių autobusų Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo, Švenčionių Zigmo Žemaičio, Švenčionių r. Pabradės „Ryto“, Švenčionių r. Pabradės „Žeimenos“ gimnazijų ir Švenčionių rajono sporto centro, UAB „Transporto centras“ vairuotojams, VšĮ Švenčionių rajono sveikatos centro slaugytojoms, Pabradės miesto kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkei Rūtai Baliukonienei, savanorei Justinai Baliukonytei ir dalyvius lydėjusiems mokytojams.

Švenčionių rajono savivaldybės informacija bei šventės dalyvių nuotraukos

Comments are closed.

Close Search Window