Naujienos|

Lietuvoje yra tūkstančiai visuomeninės paskirties pastatų, tačiau iki šiol nebuvo jokios informacijos, kiek jie yra pritaikyti žmonėms, turintiems regos, klausos, judėjimo ar pažintinę negalią, kuriems tenka kruopščiau planuoti savo apsilankymus pas specialistus. Tai daliai žmonių apsunkina reikalingų paslaugų gavimą.

Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 2022 m. sukūrė informacinių technologijų įrankį, skirtą stebėti statinių prieinamumą asmenims su negalia – www.stasis.lt

Šio informacinių technologijų įrankio pagalba asmenys su negalia gali gauti tikslią informaciją apie tai, ar tam tikras pastatas atitinka asmenų su negalia poreikius. Specialiai tam skirtame žemėlapyje yra pateikiama informacija apie negyvenamosios paskirties pastatų, kuriose teikiamos viešosios paslaugos, prieinamumą asmenims su negalia. Informacija apie pastato pritaikymą pateikiama pagal skirtingas negalios rūšis: regos, klausos, fizinės ir pažintinių funkcijų sutrikimo.

Siekiant skatinti solidarumą ir socialinę atsakomybę, pateikti informaciją apie valdomų pastatų prieinamumą asmenims su negalia, kviečiami ir privataus sektoriaus pastatų savininkai / valdytojai.

Statinių prieinamumas yra vertinamas pagal specialiai atrinktus prieinamumo kriterijus. Viešosios paskirties pastato savininkas turi užpildyti sistemoje esančią specialią anketą, įvertindamas ar jo valdomas pastatas atitinka tam tikrus prieinamumo kriterijus.

Interneto svetainėje stasis.lt yra sudaryta galimybė pranešti apie prieinamumo reikalavimų neatitinkantį statinį, užpildant specialią pranešimo formą. Neįgaliųjų reikalų departamento darbuotojai, gavę pranešimą apie neprieinamą statinį, įvertins formoje pateiktą informaciją ir, esant poreikiui, nuvyks į vietą atlikti statinio prieinamumo patikriimo bei pateiks išvadas ir rekomendacijas dėl statinio prieinamumo jo savininkui / valdytojui.

Šio įrankio pagalba sukaupta informacija bus naudojama analizuojant statinių prieinamumą asmenims su negalia bei planuojant investicijas į statinius.

Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija

Comments are closed.

Close Search Window