Naujienos|

Pasaulinės paliatyviosios pagalbos dienos minėjimu spalio 13-14 dienomis siekiama skleisti visuomenėje žinią apie vieną sudėtingiausių medicinos sričių, padedančią sunkiai sergantiems, reikalaujančią ne tik išminties, kantrybės, bet ir žmogiškos atjautos. Šios dienos minėjimą mūsų šalyje inicijuoja Lietuvos paliatyviosios medicinos draugija.


Geltona spalva yra simbolinė paliatyviosios pagalbos spalva. Pastatai ir svarbūs objektai visoje šalyje apšviečiami geltonai. Švenčionių rajono savivaldybė taip pat prisijungė prie iniciatyvos, spalio 13 d. nuo 17 val. geltona spalva apšviesdama pagrindinį administracijos pastatą.

Šių metų šūkis – „Užjaučiančios bendruomenės: drauge kartu už Paliatyviąją pagalbą“. Žinute siekiama pranešti, jog paliatyvios pagalbos gali prireikti bet kuriam iš mūsų – kiekvienas asmuo, kurį paveikė gyvenimą ribojanti liga, turi teisę gauti paliatyvios pagalbos paslaugas.

Kas yra paliatyvioji pagalba? Žodis „paliatyvus“ kilęs iš lotyniško „pallio“ (pridengiu) ir šiandien medicininiame kontekste reiškia: palengvinantis nemalonius ligos simptomus.

Paliatyviosios pagalbos tikslas – paciento, sergančio nepagydoma progresuojančia liga, ir jo artimųjų gyvenimo kokybės gerinimas, pasitelkiant priemones lengvinančias fizines ir psichologines kančias, padedančias spręsti kitas psichosocialines ir dvasines problemas. Paliatyvioji pagalba padeda žmogui lengviau kęsti sunkią ligą, pašviesina likusias gyventi dienas.

Paliatyviosios pagalbos paslaugos teikiamos sunkios sveikatos būklės suaugusiems pacientams, kurių ligai gydyti išnaudotos visos galimybės (išskyrus atvejus, kai liga – progresuojanti ir pavojinga gyvybei) arba kai pacientui reikalingas simptomų sumažinimas ar pašalinimas.

Lietuvos Paliatyviosios medicinos draugijos prezidentė gydytoja Rasa Dagienė pasakoja, jog ši pagalba yra unikali ir tarpdisciplininė, nes ji apima ne tik pacientą, bet ir jo šeimos narius ir visą bendruomenę. Todėl paliatyviosios pagalbos sistema šalyje turėtų egzistuoti ne tik kaip nacionalinės asmens sveikatos priežiūros sistemos dalis, bet ir kaip bendražmogiškoji vertybė.

Svarbu, kad į paliatyviosios pagalbos veiklą įsitrauktų ir bendruomenė, itin svarbus ir būtinas yra savanorių, kurie padeda užtikrinti geresnę pacientų gyvenimo kokybę, dalyvavimas.

Lietuvos paliatyvios medicinos draugija ir Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius

Comments are closed.

Close Search Window