Naujienos|

2023 m. vasario 10–12 d. Švenčionių rajono jaunuoliai dalyvavo projekto „Keičiuosi pats – keičiu pasaulį!“ (toliau – Projektas) dalyvių stovykloje.

Stovyklos tikslas – sudaryti sąlygas geriau pažinti savo ir kitų projekto dalyvių gebėjimus, stiprinti projekto dalyvių komandinio darbo įgūdžius, pasitikėjimą vienas kitu, mokyti patiems organizuoti veiklas.

Pirmosios stovyklos dienos „Susipažinimo diena“ metu  jaunuoliai šokių pamokoje ruošėsi šokio spektakliui, kurio pristatymas planuojamas gegužės pradžioje, kūrybinėse judesio dirbtuvėse mokėsi pažinti save, o vakare žaidė įvairius žaidimus, atliko užduotis bei rungėsi estafetėse, kurios padėjo jaunuoliams susidraugauti.

Antroji stovyklos diena  „Komandinio darbo diena“ buvo skirta komandinio darbo kompetencijų ugdymui.  Visi stovyklos dalyviai ir vadovai mokėsi dirbti komandoje: visas užduotis atlikti kartu, pasidalinti atsakomybes, panaudoti komandos narių stiprybes ir gebėjimus.

Projekto „Keičiuosi pats – keičiu pasaulį!“ dalyviai viso projekto metu skatina vienas kitą elgtis aplinkos požiūriu atsakingai: išvykų metu naudoja tik daugkartines gertuves, daugkartinius maišelius, renkasi tvaresnį transportą, darydami renginių dekoracijas pritaiko panaudotas buityje priemones, rūšiuoja šiukšles. Stovykloje ši tema buvo taip pat labai svarbi. Komandos turėjo įvertinti, ar  stovykloje aplinkos požiūriu tvarus ir atsakingas dalyvių ir organizatorių elgesys, ką galima būtų pakeisti, kad būtų mažinamas arba kompensuojamas veiklos poveikis aplinkai. Jaunuoliai diskusijos metu pasakojo, kaip jie galėtų prisidėti prie tvaresnės aplinkos kūrimo, o atlikdami rūšiavimo užduotį sužinojo, kad svarbu ne tik nuspręsti rūšiuoti, bet ir tai atlikti teisingai: stiklą mesti į žaliąjį, popierių ir kartoną – į mėlynąjį, o plastikines, metalines ir kombinuotas pakuotes – į geltonąjį konteinerį.

Stovykloje esančius jaunuolius aplankė drifteris  Rytis Bužavas ir  komandos IRT-OlyBet racing team atstovai Arūnas Paulavičius, Marius Kurpė, Agnė Paulavičiūtė ir Ilma Gudelaitytė. Stovyklos svečiai pasidalino savo patirtimi, iššūkiais, su kuriais susidūrė siekdami savo tikslų, papasakojo apie driftą, Lietuvoje esančias drifto varžybų trasas bei pabrėžė komandinio darbo svarbą.

Smagiausia komandinio darbo dalis buvo pasirengimas talentų vakarui „Šokių Eurovizija“. Visus stovyklos dalyvius džiugino pačių sukurti Italijos, Lietuvos, Moldovos, Ukrainos atstovų pasirodymai.

Trečioji stovyklos diena „Dalyvavimo diena“ buvo skirta paskatinti jaunuolius dalyvauti Švenčionių rajono renginiuose. Diskusijos metu projekto dalyviai aptarė Švenčionių rajone organizuojamus renginius, prisiminė renginius, kuriuose buvo ir į kuriuos norėtų nueiti. Kūrybinių edukacijų metu jaunuoliai ruošėsi Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos ir  šv. Valentino dienos šventėms.

Stovyklos dalyvių šypsenos veiduose, kiekvienos stovyklos dienos refleksijų metu įvardintos patirtos emocijos, didėjantis pasitikėjimas savimi bei savo bendraamžiais, mažėjanti atskirtis, atsirandantis jaunuolių noras dalyvauti kituose renginiuose ir klausimas „Kada vėl stovykla?“ motyvuoja keistis pačiam ir keisti pasaulį.

Stovyklą organizavo Švenčionių rajono savivaldybės administracija kartu su Projekto jaunuolių iniciatyvine komanda. Stovyklos, kaip ir kitos Projekto veiklos finansuojamos  iš Europos Sąjungos lėšų.

Informaciją parengė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė (savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė) Inga Varnienė, tel. 8 698 25 738, el. p. inga.varniene@svencionys.lt

Comments are closed.

Close Search Window