Naujienos|

Vasario 7 dieną Švenčionių rajono savivaldybėje lankėsi susisiekimo ministras Marius Skuodis, viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė, viceministras Julius Skačkauskas ir viceministras Mindaugas Tarnauskas. Susitikime taip pat dalyvavo Seimo narys Gintautas Kindurys, Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovas Remigijus Lipkevičius, AB „Kelių priežiūra“ atstovas, Švenčionių rajono savivaldybės administracijos atstovai ir rajono seniūnijų seniūnai.

Keliai yra visiems aktuali tema. Spektras klausimų, kuriuos sprendžia Susisiekimo ministerija, yra didelis ir platus.

Švenčionių rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius supažindino su Švenčionių rajono problemomis, susijusiomis su regioniniais keliais Švenčionių rajono seniūnijose. Pristatinėdamas  prastos būklės valstybinės reikšmės kelius, esančius savivaldybėje, meras akcentavo apie kelyje Nr. 102 Vilnius–Švenčionys–Zarasai Pavoverės gyvenvietėje panaikintą pėsčiųjų perėją.

„2022 m. perėja be savivaldybės žinios buvo panaikinta. Toje vietoje vyksta intensyvus pėsčiųjų srautas, nesaugus pėsčiųjų judėjimas“, – teigė meras Rimantas Klipčius.  Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovas atsakė, kad pasidomės, kokiu pagrindu perėja buvo panaikinta, o gavęs atsakymą praneš savivaldybei ir bendromis pastangomis pasistengs šią problemą kuo skubiau išnagrinėti. Taip pat meras uždavė klausimą dėl kelių apsaugos zonų nustatymo. Ministras ragino kol kas nesijaudinti dėl to: „Šis klausimas dėl pakeitimų yra pateiktas Lietuvos Respublikos Seimui. Pavasario sesijoje dėl pakeitimų šis klausimas turi būti svarstomas, tad viskas yra Seimo valioje“. „Jei pavasarį nebus priimti jokie pakeitimai, šis klausimas bus nagrinėjamas ir svarstomas savivaldybės taryboje“, – sakė Rimantas Klipčius.

Ministro teigimu, 38–39 proc. visų valstybinės reikšmės kelių neatitinka keliamų kokybės kriterijų. Pirmiausia privaloma įgyvendinti strateginius kelių projektus – „Via Baltica“, Vilnius–Utena, Kaunas-Prienai. Iššūkių yra tikrai daug. Po 10–15 metų situacija galbūt pasikeis. Ministras kaip pagrindinę priežastį įvardino lėšų trūkumą.

Apie 2000 km valstybinės reikšmės kelių yra žvyrkeliai. Iš šio skaičiaus 16–18 proc. liks neasfaltuoti žvyrkeliai,  nes juose nedideli automobilių srautai.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovas Remigijus Lipkevičius dėl Adutiškio g. Švenčionyse pabrėžė, kad pagal projekto „Valstybinės reikšmės krašto kelio Nr. 110 Švenčionys-Adutiškis nuo 0,02 km iki 1,72 km ruožo, kuriam Švenčionių mieste suteiktas Adutiškio gatvės pavadinimas, darbus planuojama pradėti 2023 m.

Kelių direkcijos vadovas pasisakė dėl projekto „Valstybinės reikšmės krašto kelio Nr. 102 Vilnius – Švenčionys – Zarasai. Šiuo metu vyksta Pabradės miesto Vilniaus gatvės projektavimas, kur yra planuojama rekonstruoti šaligatvius, sutvarkyti nuotekų tinklus įrengiant lietaus surinkimo šulinius ne važiuojamojoje kelio dalyje. Taip pat planuojama suprojektuoti pėsčiųjų perėją prie Pabradėje esančio Užsieniečių registracijos centro.

Seimo narys Gintautas Kindurys taip pat pasisakė dėl kelių tvarkymo problematikos, pabrėždamas, kad būtina keisti remontuotinų ir rekonstruotinų valstybinių kelių ruožų prioritetinės eilės sudarymo tvarką. Savivaldybėms būtų aiškiau, jeigu ši eilė būtų sudaryta pagal savivaldybių teritorijas.

Susitikimo metu aptarti ir Seimo nario Seimui pateikti įstatymų pakeitimo projektai dėl kelių apsaugos zonų mažinimo užstatytose teritorijose ir dėl galimybės įteisinti valstybinius kelius su siauresniais kelio ruožais. Šiems projektams ministerija iš esmės pritaria. Tikėtina, kad Seimas pavasario sesijoje projektams pritars.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis džiaugėsi dėl pajudėjusių darbų – rajoninio kelio Nr. 4415 Pabradė–Meškerinė rekonstrukcijos eigos. Šiuo metu yra vykdomas konkursas projektavimo ir rangos darbų atlikimui. Projektas turi būti atliktas 2023–2024 metais. Atliekant minėto ruožo kapitalinį remontą,kelio dangos konstrukcija bus pritaikyta karinei technikai. 

Po oficialios susitikimo dalies savivaldybėje meras ir svečiai taip pat apžiūrėjo Švenčionių miesto Adutiškio gatvę, važiavo Švenčionys–Adutiškis kelio ruožu. Šiam kelio Nr. 110 ruožui nuo 1,84 km iki 7,00 km (ilgis 5,16 km) sutvarkyti bus vykdomas kapitalinio remonto darbų konkursas. Darbus planuojama įgyvendinti 2023 metais. Taip pat buvo apžiūrėta ir Švenčionėlių miesto Slėnio gatvė, kuri jungiasi su keliu Nr. 4406 Švenčionėliai–Sariai. Šioje gatvėje planuojama atlikti gatvės kapitalinį remontą. Taip pat buvo kalbama ir apie valstybinės reikšmės kelio Nr.111 Utena – Kaltanėnai–Švenčionys ruožo nuo 48,9 km iki 52,13 km (ilgis 3,2 km) būklę.

Comments are closed.

Close Search Window