Naujienos|

Ankstų rugsėjo 21-osios rytą dar apsiniaukusiame ir rūkų apgautame Švenčionių miesto parke prasidėjo sujudimas – susirinko tradicinio rudens kermošiaus dalyviai. Prekybininkai buvo pirmieji, kurie pradėjo ruošti savo vietas, demonstruodami savo prekes ir siūlydami įvairius gaminius. Kermošiuje buvo galima rasti visko: mėsos, žuvies, amatininkų dirbinių, odos gaminių, suvenyrų, medžio dirbinių, krepšių ir daug daug kitų prekių.

Aštuntą valandą ryto prasidėjo gyventojų pamėgta kermošiaus loterija, kurią kiekvienais metais organizuoja Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyrius. Šiais metais loterijoje buvo galima laimėti du avinus, dešimt dekoratyvinių gaidžių, penkis triušius ir įvairių daržovių – morkų, bulvių ir burokėlių. Loterijos dalyviai su nekantrumu laukė laimėjimų.

Šventės atidarymo metu Švenčionių rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius pasveikino visus susirinkusius ir palinkėjo gerai praleisti laiką, nepamirštant aplankyti smagiosios kermošiaus
dalies – kiemelių, kuriuose buvo pristatomi vietinių seniūnijų amatininkai, jų dirbiniai, tradicijos.

Sveikinimo žodį tarė ir garbingas svečias – Nyderlandų Karalystės ambasadorius Jack Twiss Quarles van Ufford. Jis pabrėžė, kad tokios šventės, kaip ši, yra neįkainojamos ir labai svarbios, nes jose susirenka visos bendruomenės, o tai stiprina rajono bendruomenių ryšį. Ambasadorius akcentavo, kad bendruomeniškumas ir tradicijų puoselėjimas yra esminiai elementai, padedantys sukurti tvirtesnę visuomenę.

Šventės atidarymo metu buvo apdovanoti konkurso „Metų ūkis 2024“ nugalėtojai:

  • Pirmosios vietos laimėtojas – Gediminas Vaitiekūnas, ūkininkaujantis Pabradės seniūnijoje. 
  • Antrosios vietos laimėtojai – Živilė ir Antanas Trapikai, ūkininkaujantys Švenčionių seniūnijoje.
  • Trečiosios vietos laimėtojai – Aušra ir Denis Zubovai, ūkininkaujantys Švenčionių seniūnijoje.

Aplinkos tvarkymo konkurso nugalėtojai:

  • Pirmosios vietos laimėtojai – Genė ir Valdas Razmiai už gražiausiai tvarkomą ir puoselėjamą kaimo sodybą, esančią  Vaiškūnų k. 4, Cirkliškio seniūnijoje.
  • Antrosios vietos laimėtojai – Angela ir Zenonas Burokai už sodybos, esančios Slėnio g. 3, Adutiškio mstl., Adutiškio seniūnijoje,  tvarkymą ir puoselėjimą.
  • Trečiosios vietos laimėtojai – Oksana ir Genrikas Pavliukevičiai už sodybos, esančios Bokšto g. 9, Vidutinės k., Strūnaičio seniūnijoje, tvarkymą ir puoselėjimą.

Padėkomis apdovanoti ir gražiausiai tvarkomų miesto sodybų šeimininkai:

  • Pirmosios vietos laimėtojai – Danuta ir Jurijus Lavrinovičiai už gražiausiai tvarkomą ir puoselėjamą miesto sodybą, esančią Pušaitės 1-oji g. 11, Pabradės mieste.
  • Antrosios vietos laimėtojai – Regina ir Saulius Subačiai už sodybos, esančios Mažoji g. 26, Švenčionių mieste, tvarkymą ir puoselėjimą.
  • Trečiosios vietos laimėtojai – Jadvyga ir Česlovas Raginiai, už sodybos, esančios Vilniaus g. 102, Švenčionėlių mieste, tvarkymą ir puoselėjimą.

Gražiausiai tvarkomos įstaigos aplinkos konkurso nugalėtojas – Švenčionėlių lopšelis-darželis „Vyturėlis“ už geriausiai tvarkomą ir prižiūrimą įstaigos teritoriją, esančią Ateities g. 50, Švenčionėlių mieste.

Renginiui baigiantis, Švenčionių rajono meno kolektyvai surengė puikius pasirodymus, pritraukdami žiūrovus prisėsti ir pailsėti. Šventę savo energingais pasirodymais užbaigė grupė „Bičiuliai“.

Šis tradicinis rudens kermošius tapo puikia proga bendruomenei susiburti, pasidalyti džiaugsmu ir puikiomis emocijomis. Renginys suteikė galimybę ne tik pasidžiaugti vietinėmis tradicijomis, bet ir susipažinti su naujais žmonėmis, užmegzti ryšius ir bendradarbiauti. Tradicinis rudens kermošius dar ilgai išliks žmonių atmintyje, kaip vienas iš geriausių  metų renginių Švenčionių rajone.

Švenčionių rajono savivaldybės informacija. Nuotraukos  Švenčionių rajono savivaldybės ir Ramūno Maminsko

Comments are closed.

Close Search Window