Naujienos|

Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra, veikianti prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (toliau – Agentūra), pradeda įgyvendinti socialinio dalyvumo ugdymo paslaugą asmenims su regos sutrikimais. Ši iniciatyva yra dalis 2024–2026 metų veiksmų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2023 m. rugsėjo 25 d. įsakymu Nr. A1-622 „Dėl Asmens su negalia dalyvumo užtikrinimo 2024–2026 metų veiksmų plano patvirtinimo“. Paslauga bus teikiama siekiant didinti asmenų su regos sutrikimais galimybes sėkmingai dalyvauti visuomenės gyvenime bei integruotis į darbo rinką.

Paslaugos tikslas ir teikiamos galimybės
Socialinio dalyvumo ugdymo paslaugos tikslas – atsižvelgiant į individualius asmens su regos sutrikimais poreikius, padėti jam įgyti gebėjimų, reikalingų kasdieniniam savarankiškam gyvenimui bei orientacijai erdvėje. Paslaugos metu bus mokoma naudotis baltąja lazdele, ugdomi orientacijos ir savitarnos įgūdžiai, taip pat bus lavinami psichologiniai gebėjimai. Be to, asmenys su regos sutrikimais galės įgyti specialiųjų žinių, reikalingų darbo rinkoje, pavyzdžiui, mokysis naudotis kompiuteriu su balso sintezės programomis, rašyti kompiuterio klaviatūra akluoju būdu ar naudotis Brailio raštu.

Kas gali gauti paslaugą?
Socialinio dalyvumo ugdymo paslaugą gali gauti asmenys nuo 16 metų, jei jie atitinka šiuos kriterijus:

  • Nustatytas neįgalumo lygis arba 55 procentais ar mažesnis dalyvumo lygis.
  • Gydytojo oftalmologo nustatytas abiejų akių regėjimo funkcijų sutrikimas, atitinkantis šiuos kriterijus:
  1. Geriau matančios akies regėjimo aštrumas su korekcija yra ne didesnis kaip 0,05 arba regėjimo akipločio koncentrinis susiaurėjimas iki 10 laipsnių.
  2. Geriau matančios akies regėjimo aštrumas su korekcija yra ne didesnis kaip 0,3 arba regėjimo akipločio koncentrinis susiaurėjimas iki 20 laipsnių.

Paslaugų teikimo prioritetai ir sąlygos

  • Prioritetas teikiamas atitinkantiems pirmąjį kriterijų (regėjimo aštrumas su korekcija ne didesnis kaip 0,05 arba akipločio susiaurėjimas iki 10 laipsnių) asmenims, kurie dėl paslaugos teikimo kreipiasi pirmą kartą.
  • Pakartotinai paslauga gali būti teikiama ne anksčiau kaip po 5 metų. Išimtis daroma, jei per šį laikotarpį pablogėja asmens regėjimas arba pasikeičia socialinės aplinkybės (pvz., pakeičiama gyvenamoji vieta

Paslaugos teikimo procesas
Paslaugos teikimas bus grindžiamas individualiu planu, pritaikytu kiekvieno dalyvio poreikiams. Be praktinių įgūdžių lavinimo, bus teikiama psichologinė pagalba ir konsultacijos, kaip įsitraukti į darbo rinką. Šią paslaugą teiks specialistų komanda, kurią sudaro tiflopedagogai, socialiniai darbuotojai, medicinos psichologas, kompiuterinio raštingumo specialistai ir kiti profesionalai.

Paslaugos teikimo vieta ir sąlygos
Paslaugos teikimo vieta yra Kaune, VŠĮ LASS pietvakarių centre, adresu: Savanorių pr. 206, 50193 Kaunas. Paslauga pradedama teikti nuo 2024 m. rugsėjo 2 d. Asmenims, kurie dalyvaus mokymuose centre, bus suteikiamas nemokamas apgyvendinimas ir maitinimas. Paslauga gali būti teikiama tiek grupėms, tiek individualiai, atsižvelgiant į kiekvieno dalyvio poreikius.
Dėl detalesnės informacijos kviečiame kreiptis į paslaugos koordinatorę Dainą Vitkauskienę tel. 0 699 32790 arba el. paštu daina@lass.lt.

Informaciją parengė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus asmenų su negalia koordinatorė Jorinta Venslauskienė

Comments are closed.

Close Search Window