Naujienos|

Liepos mėnesį Švenčionių rajono savivaldybėje nuskambėjo 15-asis tarptautinis liaudiškos muzikos ir tautinių šokių festivalis „Ežerų sietuva 2024“, kuris pritraukė ne tik vietos gyventojus, bet ir garbingus svečius iš užsienio. Ši iškilminga šventė, vykstanti nuo 1995 metų, tapo tradicija, kuri kas dvejus metus suvienija tautas ir jų kultūras, stiprindama tarptautinę draugystę ir bendradarbiavimą.

Šiais metais savivaldybė sulaukė dviejų delegacijų iš užsienio. Garbingų svečių gretose buvo Ukrainos atstovai – Horodoko miesto tarybos narys Dmytro Soliarik su žmona Irina Soliarik, Lenkijos delegacija – Mragowo miesto vicemeras Jacek Kiśluk su žmona Agata Kiśluk bei tarybos narys Jan Szymański su žmona Barbara Szymańska, taip pat Lenkijos ambasadorius Konstanty Radziwiłł su žmona Joanna Radziwiłł.

Švenčionių rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius su savo komanda pasirūpino, kad svečiai turėtų galimybę iš arčiau susipažinti su Švenčionių kraštu. Svečiai aplankė kelias rajono mokyklas, kultūros centrus, apžiūrėjo renovuotus daugiabučių namų kvartalus. Šios ekskursijos metu buvo parodyta, kaip savivaldybė rūpinasi savo gyventojų gerove ir kokias galimybes suteikia jaunajai kartai.

Vienas iš šventės akcentų – iškilminga vakarienė, kurioje dalyvavo Švenčionių rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius su komanda, tarybos nariai, seniūnai, Lietuvos Respublikos Seimo narys Gintautas Kindurys ir kiti kviestiniai svečiai. Vakarienės metu svečiai ne tik mėgavosi gardžiais patiekalais, bet ir turėjo galimybę užmegzti naudingus ryšius bei pasidalinti patirtimi.

Iškilmingos vakarienės metu vyko dovanų apsikeitimo ceremonija, kurios metu svečiai iš užsienio ir Švenčionių rajono savivaldybės  meras  Rimantas Klipčius apsikeitė simbolinėmis dovanomis, atspindinčiomis kiekvienos šalies kultūrą ir tradicijas. Vakarienės kulminacija tapo memorandumų pasirašymas tarp Švenčionių rajono savivaldybės ir Ukrainos, Horodoko miesto savivaldybės. Šis memorandumas žymi naują bendradarbiavimo etapą, kuris prisidės prie dar glaudesnių ryšių tarp mūsų regionų ir skatins kultūrinį bei ekonominį bendradarbiavimą.

Liepos 20 dieną nuaidėjo pats „Ežerų sietuvos“ festivalis, nepalikdamas abejingų. Šventinę dieną  sulaukėme svečių iš kaimyninių savivaldybių. Pasveikinti Švenčionių rajono savivaldybę atvyko Vilniaus rajono savivaldybės mero padėjėja Ewelina Mokrzecka ir Molėtų rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Žvinys.

Pasinaudodamas proga, tokioje didelėje šventėje rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius įteikė padėkas ir medalius kolektyvų vadovams, kurie dalyvavo Šimtmečio dainų šventėje 2024. Apdovanojimai buvo skirti ne tik vadovams, bet ir visiems, kurie prisidėjo prie Švenčionių rajono kolektyvų gerovės užtikrinimo visos šventės metu, savanoriams, koordinatoriams, prižiūrėtojams.

Koncertinėje festivalio dalyje buvo galima pamatyti Švenčionių miesto kultūros centro dainų ir šokių ansamblį „Aukštaitija“, pagyvenusių žmonių šokių kolektyvą „Trepsis“, Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos šokių kolektyvus bei Pabradės fanfarinį orkestrą. Iš užsienio svečių festivalyje dalyvavo Latvijos Respublikos šokių ansamblis „Liksme“, Lenkijos Respublikos dainų ir šokių ansamblis „Kurpie Zielone“, Sakartvelo Respublikos muzikos grupė „Hill Band“ ir atlikėjas Dani Lança (Portugalija/Ispanija).

Visą šį koncertą vainikavo garsių Lietuvos muzikos atlikėjų pasirodymai: grupė „Rondo“, „2Kvėpavimas“, o šventę užbaigė diskoteka su DJ Jovani ir DJ Laurynu. Šventė buvo išties įspūdinga ir sulaukė labai daug žiūrovų, kurie liko sužavėti įvairiapuse programa ir festivalio dvasia.

Tarptautinis liaudiškos muzikos ir tautinių šokių festivalis „Ežerų sietuva 2024“ buvo ne tik puiki proga mėgautis įvairių tautų muzika ir šokiais, bet ir sustiprino savivaldybės draugystę su užsienio šalimis, atverdamas naujas galimybes ir perspektyvas bendradarbiavimui ateityje.

Švenčionių rajono savivaldybės informacija. Nuotraukos Švenčionių rajono savivaldybės ir Ramūno Maminsko

Comments are closed.

Close Search Window