Naujienos|

2024 m. birželio 21 d. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre lankėsi svečiai iš Vokietijos Sömmerdos miesto. Jau tapo tradicija, kad valdybos nariai bent vieną kartą metuose aplanko savo partnerių vykdomus socialinius projektus Lietuvoje, kuriuos remia paramos asociacija. Svečių vizito tikslas – apsilankyti Dviračių dirbtuvėse, susipažinti su čia vykstančiomis veiklomis, patalpomis,  įsigyta dviračių remonto įranga, pabendrauti su Centro direktoriumi bei specialistais neformalioje aplinkoje ir įvertinti esamą situaciją.

Centro įsiliejimo į socialinio projekto „Dviračių dirbtuvės“ veiklas pradžia – 2023 m., savivaldybės mero Rimanto Klipčiaus apsilankymo Sömmerdoje rezultatas bei asociacijos valdybos atstovų glaudžių ryšių palaikymas su Reškutėnų bendruomene. Švenčionių rajono savivaldybės mero iniciatyva bei dviračių dirbtuvių Förderverein Kinder in Litauen e. V. kvietimu, 2023 m. spalio 5-7 d.  Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro direktorius Kęstutis Lisauskas ir Centro specialistas Mantas Turčinskas lankėsi Vokietijoje, Sömmerdos mieste vykusiame būsimų dviračių montuotojų simpoziume, kurio metu ne tik apsilankė dviračių dirbtuvėse, susipažino su socialinio projekto „Dviračių dirbtuvės“ veiklomis, dirbtuvių veikimo principais, struktūra, įranga, bet ir aptarė tolimesnes bendras socialines veiklas.

Centro specialistams panaudojus įgytas žinias Vokietijoje ir turimą žygių dviračiais, dviračių remonto patirtį, bei įgyvendinant Centro direktoriaus K. Lisausko seną svajonę – vaikų dienos centre įkurti vaikams techninį būrelį – 2024 m. buvo įkurta DVIRAČIŲ STOTELĖ Švenčionėliuose, apimanti Dviračių remonto dirbtuves, Saugaus eismo mokyklėlės Švenčionių ir Švenčionėlių vaikų dienos centrų vaikams veiklas,  Dviračių nuomos punkto paslaugas. Bendromis pastangomis per labai trumpą laiką pasiektas matomas rezultatas – Dviračių dirbtuvėse vaikų dienos centrų vaikai, padedant dviračių meistrui Valerijui Urbanui, mokosi dviračio priežiūros bei remonto subtilybių, čia remontuojami Centro dviračiai, dviračiai gauti iš Vokietijos, šiomis paslaugomis naudojasi ir Švenčionėlių sen. gyventojai; Saugaus eismo mokyklėlėje, kartu su užimtumo specialistėmis Milda Gailiušiene ir Žydrūne Ruzgiene, vaikai mokosi saugaus eismo taisyklių, saugaus važiavimo dviračiais bei tai įtvirtina žygių dviračiais metu; įkurtas bei veikia pirmasis Švenčionėliuose Dviračių nuomos punktas. Š. m. gegužės mėn. gauta dviračių siunta iš Vokietijos, ir, patikėkit, šiuo metu dviračių meistras Valerijus Urbanas tikrai turi ką veikti – juk dviračiai nenauji ir visi skirtingi bei kiekvienas iš jų reikalauja atskiro priėjimo bei remonto.

Svečiams iš Vokietijos vizito metu buvo sudaryta galimybė gyvai pamatyti erdves, kuriose vyksta socialinis projektas. Viešnagės dalyviai iki pietų laiką leido Kaltanėnuose, žavėjosi nuostabia Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro gamtine aplinka, išbandė plaukimo baidarėmis Žeimenos upe malonumus. Po pietų vizito dalyviai, lydimi Centro direktoriaus bei specialistų, išvyko į Švenčionėlius, kur jų DVIRAČIŲ STOTELĖJE su nekantrumu jau laukė dviračių meistras, saugaus eismo mokyklėlės užimtumo specialistės bei vaikų dienos centrą lankantys vaikai. Visiems buvo labai svarbi asociacijos „Vaikai Lietuvoje“ valdybos narių nuomonė, jų pastebėjimai bei vertinimai, juk iš šalies viskas matoma geriau. Svečiai domėjosi viskuo – pradedant patalpomis, įranga, dviračių būkle, saugumo užtikrinimu, ir baigiant žvilgsniu į ateitį. Daugeliu klausimų vyko diskusijos. Ne veltui sakoma, kad diskusijų metu gimsta tiesa.

 Džiaugiamės Andreas Malur, bendrijos „Vaikai Lietuvoje“ valdybos nario, Centro įsteigtos DVIRAČIŲ STOTELĖS veiklų įvertinimu. Jo teigimu, Centro vykdoma veikla – pavyzdys kitiems socialinio projekto „Dviračių dirbtuvės“ dalyviams Lietuvoje. Diskusijų metu buvo aptarta ne tik dabar vykdoma veikla, bet ir pažvelgta į ateitį. Andreas Malur pakvietė susitikimo dalyvius atvykti į svečius šį kartą ilgesniam laikui ir plačiau susipažinti ne tik su  jų vykdoma veikla, bet ir pakeliauti po Vokietiją. 

Dėkojame žemiečiui Rimantui Dabschauskui, bendrijos „Vaikai Lietuvoje“ valdybos nariui, gyvenančiam Vokietijoje, padėjusiam palaikyti pokalbį lietuvių-vokiečių kalba. Beliko ištarti vieni kitiems ne VISO GERO, bet IKI PASIMATYMO…

Comments are closed.

Close Search Window