Naujienos|

AB „Kelių priežiūra“ praneša apie naujovę, kuri padės dar efektyviau užtikrinti saugumą Lietuvos valstybinės reikšmės keliuose. Bendrovė atliko integraciją su vis labiau Lietuvoje populiarėjančia nemokama navigacine programa „Waze“. Tokiu būdu kelininkai, atlikdami nuolatinės kelių priežiūros darbus pagal nustatytus reikalavimus, gauna papildomus duomenis darbui iš vairuotojų tiesiogiai į bendrovės nuolatinės kelių priežiūros brigadų programas.

„Ši naujovė parodo, kaip Lietuvos valstybinės reikšmės kelių naudotojai efektyviai ir naudingai gali prisidėti prie saugumo kelyje, o mūsų priežiūros komandos panaudoti jų pateiktus duomenis pažaidų tvarkymui ir kliūčių šalinimui. Tokiu būdu tiek kelininkai, tiek vairuotojai prisidės prie dar didesnio bendro eismo saugumo keliuose“, – sako AB „Kelių priežiūra“ generalinis direktorius dr. Audrius Vaitkus.

Pasak jo, ši integracija leis AB „Kelių priežiūra“ dar greičiau nustatyti problemines zonas ir įtraukti šiuos duomenis į defektų šalinimo užduotis, užtikrinti efektyvesnę kelių priežiūrą. „Kokybė ir saugumas yra vienos iš „Kelių priežiūros“ strateginių krypčių, todėl itin svarbu užtikrinti, kad valstybinės reikšmės keliai, kiek tai gali užtikrinti nuolatinės priežiūros darbai, būtų saugūs ir savalaikiai prižiūrimi, o inovatyvių technologijų naudojimas yra viena iš priemonių, padedanti siekti šių tikslų“, – teigia dr. A. Vaitkus.

Atkreiptinas dėmesys, kad nepaisant duomenų apie kelio pažaidas šaltinio, bendrovė vadovaujasi „Automobilių kelių nuolatinės priežiūros normatyvais KPV PN 23“, kurie nurodo, kokia sparta turi būti tvarkomos kritinės pažaidos, remiantis valstybinės reikšmės kelio priežiūros lygiu. Kiekvienas pranešimas iš „Waze“ yra individualiai vertinamas kelių priežiūros specialistų, formuojama užduotis defektų šalinimo komandai, nustatomos ir priskiriamos priemonės saugiam eismui užtikrinti. Šiuo metu aktyviai dirbama ieškant geriausio sprendimo, siekiant operatyviai įvertinti „Waze“ duomenis, ar kliūtis arba pažaida yra kritinė ir ar ją reikalinga šalinti nedelsiant. Pastebima, kad tam tikrais atvejais kur kas efektyviau yra neutralizuoti visą grupę pažaidų, negu kelis kartus sugrįžti į tą pačią vietą šalinti po vieną kelio pažaidą.

AB „Kelių priežiūra“ generalinis direktorius dr. Audrius Vaitkus. AB „Kelių priežiūra“ nuotrauka.

„Kelių priežiūroje“ šiuo metu įdiegta per 20 informacinių sistemų veiklos efektyvumui didinti. Dalis jų skirtos administracinėms funkcijoms vykdyti, kita dalis – kelių priežiūros veiklai. Pavyzdžiui, vienoje iš sistemų kaupiami ir apdorojami meteorologiniai duomenys bei teikiamos rekomendacijos kelių priežiūros darbams. Žiemos darbų informacija surenkama naudojant mobiliąją aplikaciją, o nuo pastarojo žiemos sezono – pajungti naujesni barstytuvai, kurie perduoda duomenis automatiškai. Būtent dėl bendrovėje taikomų IT sprendimų paramos sistemų, vien pernai buvo užfiksuota ir sutvarkyta net 63 % daugiau įvairių kelių pažaidų ar eismo kliūčių nei 2022 m.

AB „Kelių priežiūra“ yra atsakinga už daugiau kaip 21 tūkst. kilometrų valstybinės reikšmės kelių priežiūrą visoje Lietuvoje. „Kelių priežiūros“ teigimu, visi valstybinės reikšmės keliai yra apžiūrimi nustatytu periodiškumu. Taip pat reaguojama pagal patrulinių apžiūrų rezultatus, gaunamus išorės pranešimus, fiksuotų defektų eiliškumą bei svarbą. Gavus kritinę informaciją – keičiami prioritetai ir darbai organizuojami bei vykdomi nedelsiant.

„Waze“ integracija. AB „Kelių priežiūra“ nuotrauka.

Nors kelininkai nuolat vykdo patrulines apžiūras, užfiksuoti ir pašalinti 100 proc. visų pažaidų neįmanoma, todėl vairuotojų prašoma būti budriais eisme ir pastebėjus kliūtis apie jas pranešti jiems patogiausiu būdu. Primenama, kad apie pavojingas išdaužas, pažaidas ar kitas kliūtis, keliančias pavojų eismo saugumui, gyventojai ir vairuotojai kviečiami informuoti ir trumpuoju tel. nr. 1871 (trumpojo tel. nr. kaina Telia, Tele2 tinkluose – 0,12 Eur/min., Bitė – 0,15 Eur/min.) arba +370 5 232 9600 (kaina pagal mob. operatoriaus planą).

„Waze“ – nemokama, realaus laiko vairuotojų bendruomenės palaikoma navigacinė ir eismo stebėjimo programėlė veikianti mobiliuose įrenginiuose, automobiliuose, kuri suteikia vertingos informacijos apie vairuotojų registruojamus kelių pažeidimus, kliūtis ir kitus pavojus. „Waze“ vairuotojų bendruomenė turi galimybę keistis informacija, dalintis realios situacijos keliuose duomenimis: nurodyti kokioje konkrečioje kelio ar gatvės vietoje yra kliūčių eismo saugumui, kokie eismo apribojimai, trukdžiai ar susidarę pažaidos, pavyzdžiui, pavojingos duobės.

Integracija su minėta navigacine ir eismo stebėjimo programėle – antrasis šių metų naujas kelininkų įrankis. Primenama, kad šių metų sausį AB „Kelių priežiūra“ pristatė viešą žiemos darbų žemėlapį, kurio tikslas – realiu laiku informuoti vairuotojus ir suteikti jiems galimybę įvertinti, kur buvo atlikti arba kur yra planuojami atlikti darbai bei saugiau planuotis savo keliones.

AB „Kelių priežiūra“ informacija ir nuotraukos

Comments are closed.

Close Search Window