Naujienos|

Švenčionių rajono savivaldybės gyventojų aktyvumas pranoko atliekų tvarkytojų lūkesčius –  jau išdalintos visos talpos aliejaus atliekoms kaupti skirtos gyvenantiems Švenčionių rajone. Lašas po lašo surinkti likučiai vertingi – aliejaus atliekos virs biodegalais, nekels grėsmės namų vamzdynui, o rūšiuojantį žmogų apims malonus pasididžiavimo savimi jausmas.

Galimybę priduoti aliejaus atliekas visose Vilniaus regiono didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse gyventojai turi nuo praėjusių metų rugsėjo. Nors paskaičiuota, kad maždaug 3,5 litro talpą vienas namų ūkis vidutiniškai sukaupia per metus, VAATC aikštelėse jau surinkta apie 500 litrų aliejaus likučių.

Išpiltos į kriauklę ar unitazą, kaip vis dar dažnai daro Lietuvos gyventojai, šios atliekos nusėda ant vamzdžių sienelių, sukietėja ir užkemša vamzdynus, sukeldamos gyventojams nesklandumų ir papildomų išlaidų.

„Dažnas klysta manydamas, kad su šiltu vandeniu ar indų plovikliu į kriauklę išpilti riebalai išnyks be pasekmių. Taip nėra. Riebalai greitai atšąla ir prilimpa prie vamzdyno sienelių. Ten, kartu su plaukų, pūkų liekanomis suformuoja sudėtingai išvalomus darinius, tampa lyg cementu padengti. Riebalų neskaido ir vandens valymo įrenginiai, o tinkamai neišvalytas nuotekų vanduo kenkia aplinkai“, – pabrėžia bendrovės „Širvintų vandenys“ direktorė Lina Dambrauskienė.

Dažniausiai aliejaus atliekų susidaro riebaluose gaminant valgį, naudojant maisto produktus, kuriuose yra aliejaus, pavyzdžiui, žuvį, saulėje džiovintus pomidorus.

„Neretai žmonės mano, kad jie tokių atliekų neturi. Visgi, tai paaiškėja tik pradėjus rūšiuoti, kaip kadaise nutiko su plastiko pakuotėmis. Būtent rūšiuojantys pakuotes pastebi, kokią didžiulę dalį buitinių atliekų sudaro plastiko pakuočių atliekos.

Apskritai, stebint atliekų rūšiavimo tendencijas galima sakyti, kad kas rūšiuoja pakuotes, tie ėmė rūšiuoti ir maisto atliekas. Jie, tikėtina, rūšiuos ir aliejų. Didžiausias iššūkis yra pasiekti apskritai nerūšiuojančius, todėl labai svarbus artimųjų, aplinkinių, bendruomenės paskatinimas“, – sako UAB „VAATC“ direktorius Tomas Vaitkevičius.

Aliejaus atliekas galima rinkti ir į turimas plastikines ar stiklines talpas, svarbiausia paisyti saugumo ir pilti tik atvėsusį skystį.

Į aliejaus atliekoms skirtas talpas netinka pilti kosmetinį aliejų, sintetinį, techninėms reikmėms skirtą aliejų bei maistinį aliejų, kuris yra sudedamoji kitų maisto produktų dalis, pavyzdžiui, majonezo.

Sukaupto aliejaus bei didelių gabaritų atliekas galite priduoti šiose Švenčionių rajono savivaldybėje esančiose aikštelėse: Pliauškių k. 4, Švenčionėlių sen., ir Lauko g. 31, Maleikėnų k., Pabradės sen. Visas Vilniaus regiono didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles surasite adresu: https://www.vaatc.lt/aiksteles/

UAB „VAATC“ informacija ir nuotraukos

Comments are closed.

Close Search Window