Naujienos|

Nuo 2024 m. balandžio 22 d. Pabradės, Švenčionėlių ir Švenčionių miesto gyventojams bus pradėti dalinti oranžiniai maišeliai maisto (virtuvės, kitoms biologinėms) atliekoms rūšiuoti.

Daugiabučių namų gyventojams maišelius dalins savanoriai. Miestų individualių valdų gyventojai maišelius galės atsiimti Pabradės, Švenčionėlių ir Švenčionių seniūnijose. Kiekvienam butui, namų valdai skirta po 4 rulonėlius, kuriuose yra iš viso 100 maišelių – 2 maišeliai savaitei. Pritrūkus maišelių visada bus galima kreiptis į seniūniją ir gauti jų papildomai.

ATKREIPIAME DĖMESĮ, kad į oranžinius maišelius turi būti dedamos biologiškai suyrančios atliekos: netinkami vartoti maisto produktai (būtinai išpakuoti), žievės, lupenos, graužtukai, arbatos ir kavos tirščiai, arbatos pakeliai, kambariniai augalai ir jų dalys, popieriniai rankšluosčiai ir servetėlės, vartoti netinkami maisto papildai (išpakuoti) ir kt. Tinkamų ir netinkamų į oranžinius maišelius dėti atliekų rūšys yra nurodytos ant kiekvieno maišelių rulonėlio priklijuotame informaciniame lipduke, o plačiau apie maisto atliekų tvarkymą galima sužinoti interneto svetainėje https://atliekuetiketas.lt/. Maisto atliekomis pripildytus oranžinius maišelius būtina užrišti dvigubu mazgu ir mesti į mišrių buitinių atliekų konteinerį (tiek į individualų, tiek į bendrojo naudojimo). Oranžiniai maišeliai į mišrių buitinių atliekų konteinerius turi būti metami atskirai, negali būti dedami į maišą su kitomis atliekomis, kadangi oranžinės spalvos maišeliuose esančios maisto atliekos mechaninio biologinio apdorojimo įrenginiuose rūšiavimo metu būtent pagal maišelio spalvą yra atskiriamos nuo kitų mišrių atliekų.

Kviečiame aktyviai rūšiuoti!
Atskirai tvarkyti maisto atliekas nuo 2024 m. numato Lietuvos teisės aktai, o šiuos pokyčius visas Europos Sąjungos (ES) valstybes nares įpareigojo įgyvendinti ES direktyva. Maisto atliekų atskyrimas nuo bendro srauto leis sumažinti į sąvartynus dėl atliekų užterštumo patenkančių atliekų kiekį, padidins bendrą atliekų perdirbimo efektyvumą, taip bus tausojami gamtos ištekliai, išnaudojamos maisto atliekų antrinio panaudojimo galimybės.
Kitų Švenčionių rajono gyvenviečių gyventojai biologines atliekas gali kompostuoti. Neturinčius kompostavimo dėžių prašome kreiptis į vietos seniūniją.

Švenčionių rajono savivaldybės informacija

Comments are closed.

Close Search Window