Naujienos|

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) Utenos departamentas informuoja, kad 2023 m. gruodžio 18 d. Marijampolės savivaldybėje esančiame stambiame komerciniame kalakutų ūkyje buvo oficialiai patvirtintas labai patogeniško paukščių gripo, H5N1 viruso potipio, židinys. Šiuo metu ūkyje vyksta gaišenų, pakratų ir pašarų sunaikinimo ir užkrėsto ūkio pirminės dezinfekcijos darbai. Aplink užkrėstą ūkį nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos, todėl 10 km spinduliu aplink ją gyvų paukščių ir jų produkcijos judėjimas be atskiro VMVT Marijampolės departamento leidimo yra uždraustas. Įvesti apribojimai  bus taikomi mažiausiai 30 d. po pirminės dezinfekcijos atlikimo. Ar šį terminą pratęsti bus sprendžiama įvertinus epidemiologinę situaciją.

VMVT inspektoriams atliekant epizootinius tyrimus, nustatyta, kad ūkyje aptiktas viruso potipis buvo dažniausiai aptinkamas Europos ir Lietuvos laukinėje gamtoje, todėl didelė tikimybė, kad į ūkį jis pateko iš aplinkos.

Šiuo metu iš apsaugos ir priežiūros zonose esančių kitų kalakutų ūkių paimti mėginiai ir ištirti Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute bei gauti neigiami tyrimo rezultatai rodo, kad LPPG virusas nėra išplitęs į kitus paukštininkystės ūkius.

VMVT Utenos departamento teritorijoje veiklą vykdo 12 komercinių paukštynų (įskaičiuojant padalinius), iš kurių 4 yra mėsinių paukščių laikymo vietos, 2 – vištų dedeklių ir 6 vietose laikomi veislinių paukščių pulkai. Dar 418 paukščių laikytojų 2023 metais deklaravo savo turimus paukščius. Bendrai 2023 m. gruodžio pradžiai buvo deklaruoti 415 996 paukščiai.

Labai greitai plintančio paukščių gripo pasekmės gali būti itin skaudžios visiems paukščių augintojams ir šalies ekonomikai. Todėl VMVT Utenos departamentas pažymi, kad kiekvienas paukščių laikytojas yra ne tik tiesiogiai atsakingas už savo paukščių sveikatą ir tinkamą jų laikymą, bet ir gali tapti viso regiono ekonominio suvaržymo problema, jei dėl jo kaltės užkrečiamoji gyvūnų liga išplis, todėl kilus ligos įtarimams, būtina kuo skubiau informuoti VMVT inspektorius ir jokiu būdu neslėpti paukščių gaišimų, neužkasinėti paukščių gaišenų paslapčia, nes išaiškinti tokie atvejai bus perduodami teisėsaugai, o laikytojai praras galimas kompensacijas.

Esamoje situacijoje būtina atsakingai įvertinti realią ligos grėsmę ir jau laikomiems savo paukščiams ir griežtai laikytis visų biologinio saugumo reikalavimų: laikyti naminius paukščius uždarose patalpose arba aptvaruose su stoginėmis, apsaugančiomis nuo kontakto su laukiniais paukščiais, nenaudoti naminių paukščių girdymui atvirų vandens telkinių vandens, pašarą laikyti taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių, graužikų ir kitų gyvūnų, galinčių mechaniškai pernešti virusą, namines žąsis ir antis laikyti atskirai nuo kitų naminių paukščių, įeinant į paukščių laikymo vietą, keisti drabužius, o ypač apavą. Viruso išplitimo grėsmė per laukinius paukščius išlieka labai didelė. Sezoniškumas pranyko, šis virusas išlieka aktyvus ištisus metus.

Plačiau apie ligą ir taikytinas biologinio saugumo priemones galima rasti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklalapyje https://vmvt.lt/gyvunu-sveikata-ir-gerove/gyvunu-sveikata/gyvunu-uzkreciamosios-ligos/pauksciu-gripas .

VMVT Utenos departamentas akcentuoja, kad paukščių gripo plitimas ir ligos suvaldymas labai priklauso nuo žmonių sąmoningumo. Svarbu suprasti, kad užkrečiamosios ligos valstybių sienų nepaiso, o tokioje situacijoje noras sutaupyti ir pigiau įsigyti paukštį gali kainuoti į savo ūkį parsineštą greitai plintančią ligą bei sukelti didelių nuostolių kitiems.

Labai svarbu, kad pastebėję neįprastą padidėjusį naminių paukščių gaišimą, netipinę laikomų paukščių elgseną – jiems nustojus lesti, gerti, pasireiškus apatijai, atsiradus barzdelių ar kitokių odos pakitimų, laikytojai apie tai kuo skubiau praneštų VMVT nemokama telefono linija 8 800 40403 ar artimiausiam VMVT regioniniam padaliniui. Atvykę specialistai įvertins situaciją, paims mėginius ištirti dėl paukščių gripo viruso.

VMVT Utenos departamento informacija

Comments are closed.

Close Search Window