Naujienos|

2023 m. gruodžio 2–3 d. Švenčionių rajono jauni žmonės dalyvavo mokymuose „Jaunimo dalyvavimas ar žalingi įpročiai?“.  Mokymų tikslas – skatinti vaikus ir jaunimą pasirinkti sveiką gyvenimo būdą, mokyti prasmingai ir turiningai leisti laisvalaikį ir motyvuotai siekti savo tikslų.

Jaunas žmogus išgyvena ypatingą amžiaus tarpsnį, perėjimą iš paauglystės į suaugusiojo pasaulį. Būdamas vaikas, jis gyvena „čia ir dabar“, jaučia tai, ką patiria, bet tik minimaliai analizuoja šią patirtį. Jaunas žmogus turi išmokti begalę dalykų, kuriuos moka suaugęs: pažinti save, suvokti, kas patinka, atpažinti asmenines vertybes, bendrauti, išdrįsti išsakyti savo nuomonę, suvokti, kokius santykius nori kurti, būti poros santykiuose, prisiimti atsakomybę, dalytis atsakomybe, pralaimėti, spręsti konfliktus, išbūti įtampas, planuoti ateitį, valdyti pinigus, reaguoti į skirtingus keliamus reikalavimus ir t. t. Mokymų metu buvo siekiama išgirsti jaunų žmonių nuomonę, nuogąstavimus, kurie atsiranda darant  pasirinkimus.  Mokymų dalyviai diskutavo apie tai, kas galėtų padėti jaunuoliui išbūti šiose situacijose, padėtų pažinti save, aptarė situacijas, kada jaunuoliai jaučiasi „kieti“ ir kodėl jie taip jaučiasi, kas jauniems žmonėms svarbu ir kam, jų nuomone, jauni žmonės rūpi.

Bręstantys jauni žmonės norėdami išbandyti įvairias naujas, jų nuomone, padedančias greičiau tapti „suaugusiu“ sritis,  kartais pasirenka nesaugius, kenkiančius jų sveikatai ir ateičiai, dalykus, todėl labai svarbu įgalinti jaunus žmones dalyvauti, informuoti juos apie galimybę dalyvauti naudingose veiklose, skirtose jauniems žmonėms, nuolatos viešinti veiklas, kuriose jauni žmonės gali dalyvauti.

Vienas iš veiksmingų būdų mažinti jaunų žmonių žalingus įpročius – į problemų sprendimą įsitraukti ne tik jaunų žmonių šeimos nariams, bendruomenėms ir pagalbą teikiančioms institucijoms, bet ir patiems paaugliams. Jaunuoliai, mokymuose susipažinę su informacine medžiaga apie jaunimo dalyvavimo galimybes ir nesveikų pasirinkimų galimą žalą, praktinių dirbtuvių metu gamino plakatus, skatinančius jaunus žmones atsisakyti žalingų įpročių, pasirinkti sveiką gyvenimo būdą. Pristatydami savo kurtus plakatus, mokymų dalyviai atkreipė dėmesį, kad jaunų žmonių, turinčių žalingų įpročių, savijauta nepagerėja, nors dažniausiai jaunuoliai teigia, kad žalingus įpročius renkasi norėdami pasijausti geriau: laimingesniais, populiaresniais ar  „kietesniais“.

Vienas iš mokymų uždavinių – pasiūlyti jauniems žmonėms prasmingų ir turiningų laisvalaikio praleidimo būdų, todėl mokymų organizavimo vieta pasirinkta Švenčionių r. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras, įstaiga, siūlanti prasmingo laisvalaikio praleidimo paslaugas (įvairių edukacijų ir ekskursijų organizavimą, sporto įrangos ir sporto salės nuomą, turizmo įrangos nuomą), kurias galėjo išbandyti ir mokymų dalyviai.  Jaunuoliai edukacijos „Šventinių meduolių kepimas ir puošimas“metususipažino su meduolių kepimo tradicijomis, išmoko juos gaminti, diskutavo apie savo pomėgius ir kalėdines tradicijas, puoselėjamas jų šeimose. Vakarinės mokymų programos metu mėgstantys sporto aktyvius komandinius žaidimus žaidė krepšinį, oro ritulį, stalo futbolą, norintys lavinti loginį mąstymą, mokytis priimti savarankiškai sprendimus – biliardą, stalo žaidimus, o pokalbiai prie arbatos puodelio sukvietė visus norinčius pasidalinti savo išgyvenimais, kalėdinių vakarėlių organizavimo patirtimi ar pasidžiaugti būvimi kartu su draugais.

Mokymus organizavo Švenčionių rajono savivaldybės administracija įgyvendindama 2020–2023 metų Švenčionių rajono savivaldybės narkomanijos prevencijos įgyvendinimo programos 2023 metų priemonių plano, patvirtinto Švenčionių rajono savivaldybės tarybos 2023 m. birželio 29 d. sprendimu Nr. T-125 „Dėl 2020–2023 metų Švenčionių rajono savivaldybės narkomanijos prevencijos įgyvendinimo programos 2023 metų priemonių plano patvirtinimo“, 1.4. priemonę „Renginių, skatinančių vaikus ir jaunimą pasirinkti sveiką gyvenimo būdą, mokančių prasmingai ir turiningai leisti laisvalaikį ir motyvuojančių siekti savo tikslų, organizavimas“.

Informaciją parengė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė (savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė) Inga Varnienė, tel. 8 698 25 738, el. p. inga.varniene@svencionys.lt

Comments are closed.

Close Search Window