Naujienos|

Likęs nuo produktų ar gaminant valgį aliejus, neretai išpilamas į kriauklę ar klozetą, pamirštant, kad ant vamzdžių sienelių nusėdę riebalai gali užkimšti kanalizaciją.
Vilniaus regiono gyventojai kviečiami panaudoto aliejaus likučius rinkti tvariai ir patogiai, į tam skirtas 3,5 litrų talpas.

Nuo šių metų spalio 20 d., VAATC administruojamose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse Vilniaus regiono gyventojams pradedamos dalinti specialios 3,5 l talpos, skirtos panaudoto aliejaus surinkimui. Aikštelių adresus ir darbo laiką galima rasti adresu: www.vaatc.lt/aiksteles.
Švenčionių rajono savivaldybės gyventojams bus išdalinta 1728 vnt. aliejaus surinkimui skirtų talpų.

Į šias specialas talpas galės būti patogiai renkamas aliejus, likęs namų virtuvėse. Jose ar bet kokiose kitose talpose sukauptą naudojimui netinkamą aliejų galima bus pristatyti į visas Vilniaus regione veikiančias didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

Toks naudojimui netinkamo aliejaus rinkimas leis jį panaudoti biokuro gamybai. Kartu tuo bus išvengta bereikalingos ir pavojingos taršos, kadangi pilant aliejų į nuotekų tinklus jis nusėda ant vamzdžių sienelių, sukietėja ir užkemša vamzdynus, o tai neretai sukelia nepatogumus ir reikalauja papildomų išlaidų juos šalinant.

Pažymėtina, kad turi būti renkamas aliejus, likęs po kepimo keptuvėje ar gruzdintuvėje, pavyzdžiui, paruošus bulvytes spurgas, žagarėlius ar panašius patiekalus. Taip pat reikia rinkti ir perdirbimui tinkamą aliejų iš paruoštų naudoti maisto produktų, pavyzdžiui, tuno, silkės, šprotų, skumbrės, sūrio rutuliukų, įdarytų alyvuogių, džiovintų pomidorų. Surinkti svarbu ir pasibaigusio galiojimo maistinį aliejų, nebetinkamą naudoti dėl pasikeitusio skonio.
Į aliejaus atliekoms skirtas talpas negalima pilti kosmetinio aliejaus, sintetinio, techninėms reikmėms skirto bei maistinio aliejaus, kuris yra tik sudedamoji kitų maisto produktų dalis, pavyzdžiui, majonezo.

Comments are closed.

Close Search Window