Naujienos|

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Utenos departamentas informuoja, kad šių metų gegužės 11 d. iš Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto gautas tyrimų protokolas, kuriame nurodyta, kad Švenčionių r. sav, Švenčionėlių sen., Kretuono ežero saloje rastiems nugaišusiems kirams nustatytas labai patogeniškas paukščių gripas (LPPG) H5N1. Tai pirmasis šiais metais LPPG atvejis nustatytas laukiniams  paukščiams e VMVT Utenos departamento teritorijoje ir 10 atvejis – Lietuvoje.

2023 m. gegužės 11 d. VMVT specialistai patvirtino dar 8 naujus LPPG H5N1 atvejus laukiniams paukščiams skirtinguose Lietuvos regionuose. Atlikus tyrimus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, nustatyti nauji LPPG židiniai, kurie pasitvirtino, radus kirų gaišenas Šiaulių r. sav. Talkšos ežero pakrantėje, Prienų r. sav. Nemuno saloje ties Bagrėnų kaimu, Marijampolės r. sav. Daukšių mstl., Panevėžio r. sav., Kretingos r. sav. bei Šilutės r. sav. Viena kiro gaišena užkrėsta paukščių gripu rasta Vilniuje, Ozo gatvėje. Kirai paukščių gripą ir toliau platina jau anksčiau nustatytame židinyje Marijampolės r. sav. esančioje privačios įmonės teritorijoje: naujai rastoms 4 kirų gaišenoms vėl patvirtintas LPPG.

Nustačius naujas LPPG virusu užkrėstas vietas, VMVT ėmėsi visų reikalingų prevencijos priemonių, nustatyti židiniai pažymėti įspėjamaisiais ženklais, toliau vykdoma laukinių ir naminių paukščių stebėsena. Apie atvejus informuotos vietos savivaldybės.

Svarbu gyventojams ir naminių paukščių laikytojams!

Gyventojų VMVT Utenos departamentas prašo nesilankyti nustatytose paukščių gripo židinių teritorijose, kitose laukinių paukščių būriavimosi teritorijose, ypač jei jos prie vandens telkinių. Ieškodami maisto, paukščiai ypač gausiai būriuojasi sąvartynuose, laukuose, kur vyksta žemės ūkio darbai, todėl tokios vietos yra  potencialios tapti paukščių gripo židiniu.

Nors virusas nėra pavojingas žmogaus sveikatai, apsilankius užkrėstoje teritorijoje, didelė tikimybė virusu užkrėsti naminius paukščius. Šiuo metu vyksta intensyvus laukinių paukščių judėjimas, todėl naminių paukščių augintojai privalo nepamiršti laikytis biologinio saugumo priemonių.

VMVT Utenos departamentas primena, kad paukščius reikėtų pirkti tik iš patikimų prekiautojų – gyvais paukščiais prekiauti gali tik atitinkamus leidimus turintys asmenys ir paukštininkystės ūkiai. Prekiauti galima tik tose miestų, miestelių, kaimų turgavietėse ar kitose vietose, kurios yra suderintos su savivaldybėmis ar seniūnijomis. Pasitikrinti, ar naminių paukščių auginimo ūkis yra registruotas, galima VMVT internetiniame puslapyje https://vmvt.lt/opendata/vko/index.php, kodai – 74 ir 75. Gyvais paukščiais prekiaujantis registruotas pardavėjas turi turėti paukščių įsigijimą ir kilmę patvirtinančius dokumentus bei užtikrinti tinkamas jų transportavimo ir laikymo sąlygas, vesti paukščių apskaitą ir, pirkėjui paprašius, pateikti dokumentus apie paukščių kilmę, sveikatos būklę ir veislę. Perkant nors ir vieną viščiuką, prekiautojas privalo pirkėjui išduoti dokumentą – važtaraštį, kuriame būtų visa reikalinga informacija. Tokio dokumento svarbu reikalauti dar ir todėl, kad šios informacijos reikia, norint ištirti skundą dėl įsigytų netinkamų paukščių.

VMVT Utenos departamentas pažymi, kad labai svarbu apie rastą laukinio vandens paukščio gaišeną ar pastebėję neįprastą padidėjusį naminių paukščių gaišimą, netipinę laikomų paukščių elgseną – jiems nustojus lesti, gerti, pasireiškus apatijai, atsiradus barzdelių ar kitokių odos pakitimų, paukščių laikytojai apie tai kuo skubiau praneštų VMVT trumpuoju numeriu 1879 ar artimiausiam VMVT regioniniam padaliniui. Atvykę specialistai įvertins situaciją, paims mėginius ištirti dėl paukščių gripo viruso.

Kad paukščių gripas neplistų toliau, labai daug lems žmonių sąmoningumas. Svarbu suprasti, kad užkrečiamosios ligos valstybių sienų nepaiso.

VMVT Utenos departamento informacija

Comments are closed.

Close Search Window