Naujienos|

Publikacija skelbta savaitraštyje „Lietuvos sveikata“.
Autorius Mantas Jusis

Ankstų pirmadienio rytą Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje pasirašyta sutartis su Švenčionių rajono ligonine, pagal kurią jos Vaikų ligų skyrius nuo spalio 1 dienos pradės veikti kombinuotu režimu. Darbo dienomis nuo 8 iki 20 val. konsultacijos ir gydymas bus teikiamas ligoninėj, o po darbo valandų bei šeštadieniais ir sekmadieniais, jei reikėtų atlikti daugiau tyrimų ar hospitalizuoti, pacientai būtų siunčiami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę. Teigiama, jog tai – pirmoji tokio tipo bendradarbiavimo sutartis šalyje.

Kodėl reikėjo tokios sutarties?
Toks naujas Švenčionių rajono ligoninės pacientų aptarnavimo modelis pasirinktas, nes gydymo įstaigos Vaikų ligų skyrius yra nuostolingas, tačiau atsisakyti jo visiškai kaip kaimyniniuose Molėtų ar Ignalinos rajonuose nenorėta. Bet palikti jį veikti taip, kaip jis funkcionuoja, dabar irgi nebegalima, nes ilgainiui ligoninei grėstų bankrotas. Tad pertvarkos ir sprendimai buvo būtini.

„Taip bus žymiai patogiau ir darbuotojams, ir pacientams. Pastarieji žinos, kad dėl tam tikrų problemų jie važiuoja konsultuotis į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę. Bus dvi pacientų (vaikų) kategorijos: tie, kurie atvyks savarankiškai, per šeimos gydytoją. O antra grupė, kai pacientas atvyksta į gydymo įstaigą Švenčionyse. Joje yra apžiūrimas ir tada sprendžiama, ar vaikui tikrai reikalinga hospitalizacija. O jei dėl kokios nors priežasties bus reikalinga papildoma nuomonė, bendradarbiavimo sutartyje numatyta, kad Vilniuje budintys gydytojai patars bei derins atvežimo laiką. Duosime patarimus, kad paciento nevežtų be reikalo.

Kitaip tariant, apie vaiką, kuris bus atvežtas į Vilnių, jau turėsime bazinę informaciją, tyrimų rezultatus, jei tokie atlikti. Taip išaugs operatyvumas: žinodami paciento klinikinę būklę būsime pasiruošę greičiau teikti pagalbą“, – apie sutarties esmę ir veikimą teigė Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Eduardas Pabarčius.

Bendradarbiavimo sutarties pasirašyme dalyvavusi Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Viktorija Turauskytė pridūrė, kad Švenčionių ligoninėje Vaikų ligų skyrius darbo valandomis veiks: „Pacientus ir priims, ir stebės, ir apžiūrės, ir teiks konsultacijas, bet nuo 20 iki 8 valandos, esant reikalui, pacientai bus siunčiami į Antakalnį.“

Pilotinis projektas
Sutarties parengimas, sąlygų derinimas truko apie dvi savaites. Visoms pusėms susėdus prie stalo laikinai Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktoriaus pareigas einantis Gintautas Oleka sakė nesąs tikras, ar tokių sutarčių pasirašyta tarp kitų ligoninių Lietuvoje. „Tai – pilotinis projektas, kuris pasirašomas, nes Švenčionių ligoninės Vaikų ligų skyriaus darbo laikas trumpinamas. Stebėsime, kaip viskas vyksta praktikoje. Kviesime bendradarbiauti. Manau, tai bus abipusė nauda“, – teigė G.Oleka ir pridūrė, jog ateityje, tikėtina, bendradarbiavimo apimtys plėsis, apims ir kitas sritis, kitus skyrius, pavyzdžiui, terapijos, chirurgijos, o galbūt ir akušerijos bei ginekologijos.

Nuotoliu prisijungusi Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė dėkojo Švenčionių rajono merui Rimantui Klipčiui ir visai komandai už iniciatyvą. Padėkos žodžius ji tarė ir Vilniaus miesto klinikinei ligoninei: „Manau, turėtume ir toliau eiti bendradarbiavimo keliu. Plėsti paslaugas į kitas savivaldybes. Todėl bendradarbiavimas su Švenčionių rajono savivaldybe bus tikslingas. Tikiu, kad viskas pasiseks.“

Vicemerei antrino Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius, kurio nuomone vykstant sveikatos apsaugos sistemos reformai savivaldybės turėtų kuo daugiau bendradarbiauti, atrasti kuo daugiau funkcinių ryšių ir kitose srityse.

„Kol kas savivaldybei tai – naujas procesas ir nėra lengva tuos funkcinius ryšius kurti įvairiose srityse. Džiaugiamės, kad su Vilniaus miesto savivaldybe pavyksta rasti bendrų sąlyčio taškų. Sakoma, jog visi keliai veda į Romą, o pas mus visi keliai sueina į Vilnių. Vilnius – tas miestas, kuris tikrai veda į priekį. Norėtųsi, kad mūsų gyventojai, sukuriant tam tikrus bendradarbiavimo ryšius, gautų geresnes paslaugas. Tikiu, kad bendradarbiavimas su Vilniaus miesto klinikine ligonine bus vaisingas. Turiu asmeninės patirties. Esu čia gydęsis. Atsiliepimai tik geriausi“, – sakė Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius.

Pokyčiai neišvengiami
R.Klipčius pripažino, kad jei Švenčionių ligoninė ir toliau funkcionuotų tuo pačiu ritmu, kokiu veikia šiandien, jai grėstų bankrotas: „Norim ar nenorim, turime ieškoti įvairių variantų, kaip pagerinti paslaugas rajono gyventojams. Išlaikyti kiek įmanoma geriausią ligoninės struktūrą. O vaikų ligų skyrių situacija panaši visoje Lietuvoje. Nors turime kažkiek specialistų, skyriaus išlaikymas yra brangus, ypač kalbant apie šiandienį kontekstą.“

Pasak Švenčionių rajono mero patarėjo Kęstučio Štaro, ilgamečio Vilniaus Centro poliklinikos direktoriaus, pacientai iki Antakalnio galės vykti ir savo transportu, o nesant tokios galimybės, bus organizuojamas pavėžėjimas ligoninės transportu. Patarėjas akcentavo, kad abi ligoninės turės koordinatorius, tad pacientai bus siunčiami pas konkrečius gydytojus. Taip gal net bus išvengiama galimo korupcinio momento, kai pacientai vyksta patys, kai patys ieško gydytojo, kaip ir kur kreiptis.

Renginyje dalyvavęs Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Vaikų ligų klinikos vedėjas profesorius Arūnas Valiulis teigė, kad vaikų gydytojai tam tikra prasme tapo įkaitais, mat jie, palyginti su kitais specialistais, nėra tokie miklūs, įkainiai už jų teikiamas paslaugas neadekvatūs ir neatspindi sąnaudų. Maža to, vis karpomi, kol galop nebeapsimoka gydyti apskritai. Todėl, pasak profesoriaus, bendradarbiavimo sutarties pasirašymas tarp dviejų ligoninių situacijoje, kuri dabar susiklosčiusi, yra geriausias variantas.

„Pirmiausia sudaroma sutartis su aukštesnio lygio gydymo įstaiga, tad pacientai gaus kokybiškas paslaugas. Be to, inovatoriškai pasižiūrėta į tam tikrus organizacinius aspektus, pavyzdžiui, žmonių pavėžėjimą į ir iš ligoninės. Manau, visų rajonų tokiomis sąlygomis nepriimsime, tik pirmuosius. Jūsų (Švenčionių r. – aut. past.) pavyzdys yra geras, jog nelaukėte, kaip toliau viskas dėliosis valstybėje, bet ėmėtės iniciatyvos ir pasiūlėte sutartį. Mes tikrai esame pasiruošę bendradarbiauti“, – sakė profesorius.

Galimybė gauti ES paramą
Prieš kelias savaites Švenčionių rajono savivaldybėje buvo pristatyta rajono ligoninės ateities vizija. Ir pirmiausia, pasak Švenčionių rajono mero patarėjo Kęstučio Štaro, kalbėta apie pirmame etape numatytą Vaikų skyriaus
reorganizaciją: „Diskusijų buvo daug. Džiaugiuosi, kad ne tik pozicija, bet ir opozicija vienbalsiai palaikė šį sprendimą. Juk įvertinus, kad gimstamumas Švenčionių rajone mažėja, aišku, jog Vaikų ligų skyriui išsilaikyti praktiškai nėra jokių galimybių. O tada jis tempia žemyn visą ligoninę, atsiranda šimtatūkstantiniai įsiskolinimai, tad laukia tik bankrotas. Nieko nedaryti jau buvo negalima.

„Ačiū ir Vilniaus savivaldybei, jog buvo pritarta dėl sutarties pasirašymo. Tai atveria galimybes gauti ES paramą, atlikti tiek infrastruktūrinius, tiek ir minkštuosius pokyčius, tai yra perkvalifikuoti gydytojus Švenčionių rajone. Tai atveria galimybes ir Vilniaus miesto klinikinei ligoninei, kadangi pagal SAM koncepciją bendradarbiaujantys su mažesnėmis ligoninėmis turi galimybę gauti finansinę paramą iš ES“, – sako K.Štaras.

R.Klipčius įsitikinęs, kad funkcinio ryšio sukūrimas su Vilniumi yra raktas, kaip geriau užtikrinti paslaugas vietos gyventojams. „Pagrindiniai rajono iššūkiai – konkuruoti su didžiaisiais miestais ir ligoninėmis, tačiau mes negalime pasiūlyti papildomų priedų. O sukurta stipri konkurencinė aplinka, tiek kalbant apie švietimą, tiek ir apie sveikatą veda prie to, kad regione geriau netaps. Mūsų savivaldybėje gyvena apie 20 tūkstančių žmonių, atstumai tarp miestų dideli, plotas – didžiulis, esame viena rečiausiai apgyvendintų savivaldybių. Mūsų specifika yra trys maždaug vienodo dydžio miestai Švenčionėliai, Pabradė ir Švenčionys ir dar nutolęs taškas – Adutiškis. Jis nuo Švenčionių nutolęs 40 kilometrų. Norime ten turėti greitosios pagalbos pastotę.

Kai visi kalba apie funkcinius ryšius ir apie pavėžėjimą, pamiršta, kad Lietuvoje dar būna ir žiema, ypač Rytų Lietuvoje. Atsiranda problemų su kelių priežiūra. Tuomet vienintele pagalba lieka ambulatorijos, bet turime problemų su ten dirbančiais žmonėmis, kurie yra garbaus amžiaus. Pernai mirė slaugytoja. Kilo klausimas, kas ją pakeis… Medikas, gyvenantis nutolusioje vietoje, nuima didžiulį krūvį nuo poliklinikos gydytojų. Jis daug problemų išsprendžia vietoje, nes yra tapęs savotišku bendruomenės nariu, žmonės juo pasitiki. Visos bendruomenės, kiek teko dalyvauti susitikimuose, sako, kad tik liktų toks punktas“, – savivaldybės realijas apibūdino meras.

Po sutarties pasirašymo prof. Arūnas Valiulis Švenčionių rajono merui surengė ekskursiją į Vaikų priėmimo – skubios pagalbos ir Intensyvios terapijos – konsultacijos skyrius, kuriuose, tikėtina, nuo šios prispyrus bėdai lankysis ir Švenčionių rajono jaunieji gyventojai su tėveliais.

Comments are closed.

Close Search Window