Naujienos|

Švenčioniškiai Active Citizens programos fasilitatoriai subūrę Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos bendruomenės narius 2020 m. rugsėjo – gruodžio mėn. įgyvendino net du projektus, skirtus turinčių ir neturinčių negalios vaikų ir jaunimo atskirties mažinimui. Projektų „Ir aš galiu pats“, „Keičiamės patys – keičiam pasaulį!“ veiklose aktyviai dalyvavo 30 jaunuolių, mokytojų ir specialistų, kuriuos vienijo vienas tikslas – sustiprinti jaunuolių, turinčių negalią, pasitikėjimą savimi ir kitais jaunuoliais, mokytojais, bendravimą ir bendradarbiavimą su mokyklos bendruomene.

Pirmieji susitikimai buvo labai nedrąsūs, nes turintiems ir neturintiems negalios jaunuoliams trūko bendravimo įgūdžių, kilo klausimų: „O kaip paklausti, kad suprastų?“, „Ką daryti, jei manęs nesupras?“, „O jis nesupyks, nes gal nemoka ar nežino?“. Bet visų dalyvių didelio noro ir pastangų dėka, jaunuoliai įsitraukė į bendras veiklas.
Rugsėjo mėn. turintys ir neturintys negalios jaunuoliai dalyvavo Reškutėnų amatų centro organizuojamoje bandelių kepimo edukacijoje, vienas kitą drąsino lipdami ant žirgo, žirgų terapijos metu, išbandė save šuns dresuotojo vaidmenyje, šuniukų terapijos metu, susipažino su socialiniu verslu „Pirmas blynas“ ir jo įkūrėju olandu Timu van Wijkas.
Spalio–gruodžio mėn. veikloms persikėlus į nuotolinius susitikimus, projekto dalyviai vieni kitus drąsino telefono, vaizdo skambučiais, aktyvūs jaunuoliai organizavo viktorinas apie profesijas, Kalėdas, pristatymus apie Covid-19 viruso saugumo rekomendacijas, mokė kalėdinių dainų. Bendros turinčių ir neturinčių negalios vaikų ir jaunimo kontaktinės šokių pamokos buvo perkeltos į nuotolines šokių pamokas. Be nuolatinių veiklų, projekto dalyviai gruodžio mėn. paskyrė gerų darbų darymui, sudarė gerų darbų kalendorių, o jo įgyvendinimą kartą per savaitę aptardavo su Kalėdų senelio pagalbininku nykštuku. Projekto kalėdinio susitikimo metu dalyviai susitiko su Kalėdų seneliu ir Snieguole, dalyvavo kalėdinėse dirbtuvėse, kuriose pasigamino po angeliuką ir vienas kitam linkėjo greičiau susitikti gyvai.
Pasak projekto dalyvių, jaunuoliai ne tik susidraugavo, bet ir išmoko įsiklausyti, pažinti šalia esančio gerąsias savybes, atsirado pasitikėjimas savimi bei kitais, supratimas, kad ir esant skirtingiems reikia džiaugtis bei nevengti bendravimo.
Active Citizens programos projektai „Ir aš galiu pats“, „Keičiamės patys – keičiam pasaulį!“ finansuojami iš Britų tarybos programos Active Citizens ir Švenčionių rajono savivaldybės biudžetų.
Active Citizens yra Britų tarybos socialinės lyderystės programa, kuri diegia ir skatina tarpkultūrinį dialogą ir socialinę atsakomybę. Lietuvoje Britų tarybos programą „Active Citizens“ įgyvendina Politikos tyrimų ir analizės institutas.

Informaciją parengė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Inga Varnienė

Comments are closed.

Close Search Window