Naujienos|

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyrius (toliau – Švenčionių skyrius) informuoja, kad Švenčionių rajone, kaip ir visoje šalyje, didėja sergamumas COVID-19 liga (koronavirusine infekcija). Statistikos departamento duomenimis, per pastarąsias 7 dienas Švenčionių rajone registruota vidutiniškai po 8 naujus COVID-19 susirgimus per dieną. Užsikrėtimų skaičius per 14 dienų rajone siekia 431,2 atvejus 100 000 gyventojų.

Efektyviausia priemonė nuo sunkios COVID-19 ligos formos – skiepai.
Vakcinos ženkliai sumažina sunkios ligos, komplikacijų ir mirties riziką, taip pat sumažina užsikrėtimo riziką. Skiepytis rekomenduojama asmenims nuo 5 m. Jau pasiskiepijusiems pagal pilną schemą vyresniems nei 18 m. asmenims rekomenduojama skiepytis sustiprinančiąja doze. NVSC specialistai pataria pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju dėl vakcinacijos nuo COVID-19 ligos, įsiklausyti į medikų nuomonę ir priimti tinkamą sprendimą. Pasiskiepyti galima registruojantis internetu tinklalapyje Koronastop.lt arba telefonu 1808.

Be skiepų svarbios ir kitos profilaktikos priemonės. Sumažinti užsikrėtimo COVID-19 liga riziką galima laikantis šių rekomendacijų:
• dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius, kurie priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną, viešose uždarose vietose, paslaugų teikimo uždarose vietose, renginiuose uždarose erdvėse, maldos namuose ir kitose uždarose viešose vietose, kurios yra prastai vėdinamos, taip pat kuriose yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių. Asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei, rekomenduojama dėvėti veido skydelį;
• atsižvelgiant į tai, kad užsikrėtimo rizika yra didžiausia perpildytose uždarose erdvėse, rekomenduojama dėvėti kaukes viešajame transporte, ypač rytinio ir vakarinio piko metu;
• uždarose viešose erdvėse pagal galimybę laikytis saugaus (ne mažesnio nei 2 metrų) atstumo nuo aplinkinių;
• kruopščiai plauti rankas muilu po apsilankymo uždarose viešose vietose, prekybos vietose, po važiavimo viešuoju transportu ir pan. Jei nusiplauti rankų galimybės nėra, naudoti rankų antiseptikus;
• neliesti neplautomis rankomis akių, nosies, burnos;
• laikytis kosėjimo-čiaudėjimo etiketo (kosėti, čiaudėti į servetėlę arba sulenktą alkūnę);
• kuo dažniau vėdinti gyvenamąsias patalpas, pavyzdžiui, plačiai 10 minučių atverti langus arba keletą minučių padaryti patalpose skersvėjį, ypač rekomenduojama išvėdinti patalpas po didesnių susibūrimų, pavyzdžiui, jeigu turėjote svečių.
Pasireiškus COVID-19 ligai būdingiems simptomams (kosuliui, karščiavimui, galvos skausmui, pykinimui, dusuliui ir pan.) būtina likti namuose – neiti į darbą ar ugdymo įstaigą, į kitas žmonių susibūrimo vietas, rekomenduojama atlikti savikontrolės greitąjį antigeno testą ir kreiptis konsultacijos į savo šeimos gydytoją. Jei yra galimybė, kol yra simptomai būti atskiroje patalpoje nuo kitų šeimos narių.
Asmenims, turėjusiems kontaktą su kartu gyvenančiu asmeniu, kuriam patvirtinta COVID-19
liga rekomenduojama stebėti savo sveikatos būklę, o pajutus COVID-19 ligos simptomus likti namuose ir konsultuotis su šeimos gydytoju. Kadangi dažniausiai simptomai pasireiškia per 5 dienas nuo paskutinės kontakto su sergančiuoju dienos, šiuo laikotarpiu reiktų vengti kontaktų su didelę riziką sirgti sunkiai COVID-19 liga turinčiais asmenimis.

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus
visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė
Gitana Andrukėnė
Tel. (8 387) 51 568
El. p. gitana.andrukene@nvsc.lt

Asociatyvi nuotrauka iš unsplash.com

Comments are closed.

Close Search Window