Naujienos|

Nutirpus sniegui bei šiltėjant pavasario orams, šalyje prasidėjo pernykštės žolės gaisrai. Švenčionių rajone pernai ugniagesiai gelbėtojai 38 kartus vyko gesinti gaisrų atvirose teritorijose. Buvo išdeginta virš 300 arų sausos žolės. Nuo liepsnojančios žolės ugnis gali persimesti į miškus, durpynus, gyventojų sodybas, ūkinius pastatus ir t. t. Degančiose pievose taip pat gali žūti ir žmonės. Aitrūs dūmai prisvaigina, žmogus praranda sąmonę ir nukritęs ant žemės, užsidegus drabužiams, mirtinai apdega.
Siekiant mažinti gaisrų skaičių atvirosiose teritorijose, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Švenčionių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai 2022 m. kovo-gegužės mėn. vykdo prevencinę akciją „Nedegink žolės!“.

Akcijos metu visuomenė informuojama apie gaisrų atvirosiose teritorijose pavojų ir jų padarinius, jiems primenama atsakomybė už gaisrinės saugos reikalavimų nesilaikymą.
Stiprinant kontrolę dėl žolės deginimo, kartu pasitelkiant aplinkos apsaugos specialistus bei miškininkus, yra vykdomi reidai. Jų metu siekiama atvirosiose teritorijose aptikti gaisrų židinius, o nustatytiems gaisrinės saugos reikalavimų pažeidėjams taikomos įstatymų numatytos administracinio poveikio priemonės.

PRIMENAME

Pastebėjus sausos žolės gaisrus atvirose teritorijose, nepraeikite abejingai pro šalį, o pasistenkite patys ją užgesinti. Nelaukite, kol liepsna išplis į didesnius plotus. Juk išvykę gesinti degančių pievų, ugniagesiai gelbėtojai ne visada gali laiku atvykti į rimtesnius gaisrus.
Degančią žolę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis ar užtrypiant ją kojomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba užpilti smėliu. Ugnies apimtus plotus rekomenduojama apkasti grioveliais, kad liepsna neišplistų toliau ir nepadarytų didesnių nuostolių. Jeigu matote, kad su ugnimi nepavyks lengvai susidoroti, nedelsiant kvieskite ugniagesius gelbėtojus skubios pagalbos telefonu 112.
Be to, lauke prasidėjus maisto gaminimo ant žarijų sezonui, būtina laikytis Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių, kurios numato, kad kietuoju kuru kūrenamas šašlykines, kepsnines, rūkyklas, buitines krosneles, lauko židinius, ugniakurus naudoti leidžiama ne arčiau kaip 6 m nuo pastatų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento
prie Vidaus reikalų ministerijos
Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos
Švenčionių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos informacija

Comments are closed.

Close Search Window