Naujienos|

Vyriausybės leidimą mokyklas atverti dar 26-ių savivaldybių pradinukams mokyklų vadovai vertina palankiai, tačiau Vilniaus mokyklų pramintu taku eis ne visi: dalis pageidavusių dalyvauti  eksperimente mokyklų apsigalvojo ir artimiausiu metu pradinukai jose klasių durų neatvers, tačiau dalis – sutiko, todėl planuojama, kad jau po savaitės didžioji dalis norą išreiškusių mokyklų atnaujinti kontaktinį ugdymą galės. Tarp jų – ir 3 Švenčionių rajono savivaldybės mokyklos.

Apklausus mokytojus ir mokinių tėvelius nuo kovo 22 d. „gyvoms“ pamokoms panoro grįžti į mokyklas ir sutiko testuotis daugiau kaip pusė mokinių šeimų tik 5 klasėse iš 32 šių gimnazijų pradinių klasių:
• Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijoje – 1 klasėje (ketvirtokai) – 12 mokinių iš 17.
• Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje – 2 klasės (dvi pirmokų klasės) – 18 mokinių iš 35.
• Pabradės „Ryto“ gimnazijoje – 2 klasės (pirmokai ir trečiokai) – 26 mokiniai iš 35.
• Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos pradinukai dar į kontaktinį ugdymą sugrįžti neišdrįso.

Rajone mokosi 715 pradinukų, iš jų kol kas tik 56 panoro kontaktinio mokymo (8 proc.), – taip apsisprendė vaikų tėvai. Nuotaikų yra įvairių – šiuo metu tai labai suprantama, ir gerbiam tokį tėvelių norą.

Norint užtikrinti saugią ugdymo įstaigų veiklą, mokyklų bendruomenės, kurios panoro grįžti į „gyvas“ pamokas,  jau šią savaitę atliks testus dėl COVID-19 kaupinių metodu.

Kaip tai vyks?
Šis metodas bus vykdomas 2 etapais: 1-uoju etapu mokinių ir mokytojų namų ūkių testavimas, kuomet prieš sugrįžtant bus ištiriami mokiniai ir jų šeimos, pedagogai ir personalas, o jau sugrįžus į mokyklą 2-uoju etapu bus periodiškai kaupinių metodu testuojami kartą per savaitę tik mokiniai (be šeimos narių), pedagogai ir kiti su mokiniais kontaktus turintys darbuotojai.

Kaupinių metodas leidžia greitai ir taupant lėšas ištirti daug asmenų bei vis saugiau grįžti į normalų gyvenimo ritmą. Šio tyrimo metu:
1. Lazdele su vata (panašia į ausų krapštukus, kuriuos daugelis turi vonioje) švelniai sukamaisiais judesiais pabraukiame vidine nosies sienelės puse (čia ne tas standartinis PGR metodas, kur imamas mėginys iš nosiaryklės, o tiesiog iš nosies landos negiliai 1,5-2 cm).
2. Tokios surinktos lazdelės dedamos į grupės (iki 5 asmenų) bendrą mėgintuvėlį.
3. Šis mėgintuvėlio turinys yra ištiriamas ir jei gaunamas teigiamas atsakymas, tai ištiriami visi atskirai tos grupės nariai (jau standartiniu PGR mėginiu iš nosiaryklės). T.y. tik tie asmenys, kurių mėginiai (lazdelės) buvo šiame mėgintuvėlyje, siekiant išsiaiškinti, ar asmuo neserga.
Kaip tai atrodo realybėje, galite pamatyti čia.

Švenčionėliuose kaupinių metodu bus tiriami Švenčionėlių pirminiame sveikatos centre (atskiras įėjimas iš lauko į vaikų konsultacijos padalinį), Švenčionyse ir Pabradėje – mobiliuosiuose punktuose.

Prieš atliekant tyrimą kaupinių metodu bus reikalingas tėvų sutikimas, mokytojų ir tėvų tinkamas pasirengimas, nusiteikimas bei informavimas. Reikalinga įvertinti visas ugdymo galimybes: suderinti ugdymo procesą likusiems namuose (nuotoliniu, hibridiniu, savarankiškai, atskirai formuojant nuotolines klases ir pan.).

Ar galės prisijungti prie pradinukų grįžimo į mokyklas „judėjimo“ ir dar dvejojančios šeimos? Žinoma, tik reikia su tokia iniciatyva kreiptis į mokyklos administraciją, ir jei pageidaujančių mokinių bus pakankamai daug, tos klasės galės dalyvauti „grįžimo eksperimente“. Neužkirstas kelias ir Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenei.

Kada gi sugrįš visi pradinukai ir kiti mokiniai į kontaktinį ugdymą? Lauksime Vyriausybės sprendimų, tačiau masinis sugrįžimas, neabejotina, taip pat turės savų papildomų sąlygų, kurios leistų tai padaryti saugiai.

Švenčionių rajono savivaldybės administracijos informacija

Comments are closed.

Close Search Window