Naujienos|

Žmogaus poelgius lemia jo turimos žinos. Situacijose, kuomet kyla pavojus sveikatai, svarbiausia nepasimesti, elgtis atsakingai, remtis patikimų šaltinių pateikiama informacija. Radiacinės saugos centras primena, kaip asmuo, galimai užsiteršę radioaktyviosiomis medžiagomis, turėtų elgtis nekeldami pavojaus sau ir aplinkiniams.
Radioaktyviosiomis medžiagomis užsiteršiama įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai atominėje elektrinėje, panaudojus radioaktyviųjų medžiagų išsklaidymo prietaisą („purvinąją bombą“) arba įvykus kitai radiologinei avarijai, kurios metu radioaktyviosios medžiagos patenka į aplinką.

Radioaktyviosioms medžiagoms patekus ant odos ar asmeninių daiktų (rūbų, avalynės ir kt.), patiriama išorinė apšvita. Vidinę apšvitą žmogus patiria, kai radioaktyviosios medžiagos į organizmo vidų patenka kvėpuojant, valgant, liečiant nosį, akis ir kitas gleivines ar per ant kūno paviršiaus esančias žaizdas. Tiek išorinė, tiek vidinė apšvita gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai, todėl radioaktyviąsias medžiagas būtina kuo skubiau pašalinti nuo odos ir asmeninių daiktų, t. y. dezaktyvuoti. Saugiai, nekeliant grėsmės savo sveikatai ir aplinkiniams, ši procedūra bus atliekama dezaktyvavimo punktuose.
Dezaktyvavimo punktai bus įrengti išėjimo iš radioaktyviosiomis medžiagomis užterštų teritorijų vietose, pagal paveikslėlyje pateiktą schemą. Informaciją apie tokių punktų vietas pateiks savivaldybės, patenkančios į radioaktyviosiomis medžiagomis užterštą teritoriją, administracija.
Atvykęs į dezaktyvavimo punktą žmogus bus užregistruotas ir specialiais matavimo prietaisais įvertintas odos ir asmeninių daiktų užterštumas radioaktyviosiomis medžiagomis. Jeigu toks užterštumas nebus nustatytas tuomet žmogus bus nukreipiamas išėjimo lik, kur radioaktyviosiomis medžiagomis neužterštoje teritorijoje  galės saugiai palaukti artimųjų. Nustačius, kad asmeniniai daiktai užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis, jie bus surinkti ir išduoti švarūs rūbai ir avalynė. Žmogus, kurio oda užteršta radioaktyviosiomis medžiagomis, nusipraus ir specialiais matavimo prietaisais bus pamatuota ar radioaktyvusis užterštumas nuo odos pašalintas. Nustačius, kad radioaktyviosios medžiagos nuo odos nevisiškai pašalintos, reikės nusiprausti pakartotinai. Branduolinės avarijos metu aplinkoje pasklidus radioaktyviąjam jodui, bus atliktas ir skydliaukės radioaktyviojo užterštumo matavimas bei duoti stabiliojo jodo preparatai, jeigu dar nespėjo jų išgerti.
Dezaktyvavimo punkte svarbu nesiblaškyti, sekti dezaktyvavimo punkto darbuotojų nurodymus ir elgtis taip, kad judėjimas vyktu viena kryptimi (iš radioaktyviosiomis medžiagomis užterštos į neužteršta zoną). Šeimos turi laikytis kartu, kad tėvai galėtų padėti vaikams, vyresniems ir neįgaliems šeimos nariams. Vienišiems neįgaliesiems ar pagyvenusiems žmonėms padės dezaktyvavimo punkto darbuotojai.
Būtina atsiminti, kad būnant radioaktyviosiomis medžiagomis užterštoje teritorijoje iki kol neatlikta dezaktyvavimo procedūra, negalima valgyti, gerti, rūkyti, liestis prie daiktų, veido, burnos ir leisti vaikams žaisti ant žemės.
Įsidėmėkite – #ŽinojimasSaugo. Kuo geriau būsime informuoti, tuo tiksliau žinosime, kaip elgtis įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai , ir paprasčiau reaguosime į pavojų keliančią situaciją.
Daugiau informacijos apie pasiruošimą branduolinei ar radiologinei avarijai galite rasti:
• Ekstremalioms situacijoms pasirengti skirtoje svetainėje www.lt72.lt.
• Radiacinės saugos centro svetainės skiltyje „Ką reikia žinoti apie pasirengimą branduolinei avarijai?“ arba Radiacinės saugos centro Facebook.

Radiacinės saugos centras (RSC) – centras yra reguliuojančioji institucija radiacinės saugos klausimais, kurios paskirtis – vykdyti žmonių ir aplinkos apšvitos bei veiklos su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais, išskyrus branduolinės energetikos srities veiklą su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais (toliau – veikla su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais), reguliuojamąją kontrolę.

Comments are closed.

Close Search Window