Naujienos|

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai primena, kad nuo 2022 m. spalio 3 d. prasidėjus 2022-2023 m. gripo sezonui, dar nevėlu pasiskiepyti gripo vakcina. Lietuvoje sergamumo gripu pikas stebimas žiemos mėnesiais, t. y. gruodžio ir sausio mėn., tačiau didesnis atvejų skaičius pradedamas registruoti jau spalio mėnesį. Š. m. 42-ą savaitę Švenčionių rajone registruoti 139 gripo, ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (toliau – ŪVKTI) ir Covid-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atvejai, na o suminis rodiklis (gripo, ŪVKTI ir COVID-19 ligos atvejų 100 tūkst. gyventojų per savaitę) siekė 617,97. Visoje šalyje sergamumo gripu, ŪVKTI ir Covid-19 liga šis suminis rodiklis 42-ą metų savaitę buvo šiek tiek didesnis – siekė 819,73 atvejus 100 tūkst. gyventojų per savaitę.

Pagrindinė gripo prevencijos priemonė yra skiepai.

Skiepai yra efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad pasiskiepijus rečiau sergama, o jeigu sergama, tai lengviau ir nemirštama nuo gripo pasekmių. Skiepytis nuo gripo rekomenduojama kasmet rudens–žiemos laikotarpiu, nes gripo virusai mutuoja, todėl kiekvienais metais yra pagaminama nauja vakcina, kuri geriau atitinka ir cirkuliuojančius gripo virusus. Pasiskiepijus imunitetas susidaro maždaug per dvi savaites.

Rizikos grupių asmenys skiepijami nemokamai.

Valstybės biudžeto lėšomis sezonine gripo vakcina gali pasiskiepyti asmenys, priklausantys šioms rizikos grupėms:

  • asmenys nuo 65 m. amžiaus ir vyresni;
  • nėščiosios (bet kuriuo nėštumo laikotarpiu);
  • asmenys sergantys lėtinėmis ligomis nepriklausomai nuo jų amžiaus (taip pat ir vaikai);
  • asmenys, gyvenantys socialinės slaugos ir globos įstaigose (taip pat ir vaikų globos įstaigose);
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai (taip pat ir odontologai).

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai atkreipia dėmesį, kad ypač savo sveikata turėtų pasirūpinti ir pasiskiepyti nuo gripo asmenys nuo 65 m. amžiaus ir vyresni. Yra įrodyta, jog gripas sukelia lėtinių ligų, kuriomis dažniausiai serga 65 m. ir vyresni asmenys, paūmėjimus bei padidina bakterinių infekcijų riziką. Deja, per pastaruosius gripo sezonus Švenčionių rajone stebimas mažėjantis vyresnio amžiaus besiskiepijančių asmenų skaičius. 2021-2022 m. gripo sezoną 65 m. amžiaus ir vyresnių asmenų buvo paskiepyta tik 10,94 proc., tuo tarpu 2020-2021 m. gripo sezonu skiepijimo apimtys buvo šiek tiek didesnės – 15,84 proc., o 2019-2020 m. – siekė 33,96 proc.

Gripas negydomas antibiotikais.

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai primena, kad gripas yra virusinės kilmės kvėpavimo takų infekcija, todėl gydymas antibiotikais yra neveiksmingas. Antibiotikai nemažina karščiavimo ir nemalšina tokių simptomų kaip kosulys ar čiaudulys. Neužkerta kelio virusams plisti ir užkrėsti kitus žmones. Antibiotikai skiriami išsivysčius bakterinės kilmės komplikacijai ir tik gydytojas gali nustatyti teisingą diagnozę bei nuspręsti, ar būtina vartoti antibiotikus.

Svarbios ir kitos profilaktikos priemonės. Sumažinti užsikrėtimo virusų sukeliamomis infekcinėmis ligomis riziką galima laikantis šių rekomendacijų:

  • dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius viešose uždarose patalpose, kuriose yra didelis žmonių skaičius;
  • kuo dažniau plauti rankas su muilu ir vandeniu (jei nėra galimybės nusiplauti rankų, jas galima valyti rankų antiseptiku);
  • neplautomis rankomis neliesti burnos, nosies ir akių;
  • vengti liesti durų rankenas, turėklus ir kitus daiktus, kurie galėjo būti liečiami kitų žmonių;
  • kuo dažniau vėdinti patalpas;
  • kuo dažniau valyti patalpas drėgnuoju būdu;
  • kosint ir čiaudint užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai –alkūnės linkyje);
  • vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis ir masinio žmonių susibūrimo vietų;
  • pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius ir apavą;
  • nuolat stiprinti savo sveikatą – grūdintis, laikytis sveikos mitybos, fizinio aktyvumo rekomendacijų;
  • pajutus gripo simptomus, patariama neiti į darbą ar ugdymo įstaigą, likti namuose.

Asmenys, norintys pasiskiepyti nuo gripo, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Atkreipiame dėmesį, kad to paties vizito metu galima pasiskiepyti ir nuo Covid-19 ligos, ir nuo pneumokokinės infekcijos. Skiepydamiesi apsaugome ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatą, todėl ir kviečiame saugoti save bei kitus.

Parengė: NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriausvisuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

Iliustracijos šaltinis: www.canva.com

Comments are closed.

Close Search Window