Naujienos|

Kultūros paveldas – didelis turtas, rodantis krašto savitumą. Gyventi kultūros paveldo pastate, jį valdyti – tai ir garbė, ir nuolatinis rūpestis jį prižiūrint ir tvarkant.
Jau keletą metų Lietuvoje prižiūrėti kultūros paveldo statinius padeda specialistai, vykdantys Fixus Mobilis projektą. Kvalifikuoti specialistai ne tik aiškina ir stiprina objektų priežiūros įgūdžius, bet ir vyksta mobiliais autobusais į kultūros paveldo objektus ir nemokamai atlieka nedidelės apimties priežiūros darbus.
2022 m. gegužės 11 d. Švenčionyse įvyko šio projekto specialistų konsultacija istorinių pastatų valdytojams. Susitikimo metu buvo akcentuojama, kad saugant kultūros paveldo objektus visų pirma reikia gerai prižiūrėti jų būklę. Tik esant neatidėliotinai būtinybei reikia imtis remonto ar specifinių paveldosaugos darbų – konservavimo, restauravimo arba dalinio atkūrimo.
Projekto vadovė Viltė Janušauskaitė supažindino su pagrindiniais prevenciniais darbais. Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas pastatų lietaus nuvedimo sistemos priežiūrai, stogų, inžinerinių tinklų priežiūrai, tinkamo patalpų mikroklimato palaikymui. Taip pat buvo kalbama apie šalia pastatų augančių želdinių žalą bei neigimą vabzdžių poveikį mediniams statiniams ir kovos su jais būdus. Buvo atkreiptas dėmesys į statybinių medžiagų suderinamumą vykdant darbus kultūros paveldo objektuose.
Kultūros paveldo objektų savininkai buvo kviečiami užpildyti objektų atrankos anketą, kurią galima rasti Fixus Mobilis internetinėje svetainėje fixusmobilis.lt, ir pretenduoti į nemokamą Fixus Mobilis specialistų priežiūros paslaugą.
Modžiūnų kaimo bendruomenės visuomeninės organizacijos „Varpas“ atstovo Alfonso Pošiūno kvietimu Fixus Mobilis komanda atvyks į Modžiūnų saugomą gatvinį kaimą ir vietoje konsultuos šio kaimo gyventojus. Labanoro seniūnijos seniūnas Vincas Jusys taip pat planuoja pasinaudoti šių specialistų paslaugomis prižiūrint Labanoro bažnyčios statinių kompleksą.
Kartu su susitikime dalyvavusiais Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus specialistais buvo aptartos kultūros paveldo objektų tvarkybos darbų finansavimo bei kompensavimo už atliktus darbus galimybės.

Informaciją parengė rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Viščionytė

Comments are closed.

Close Search Window