Naujienos|

Informuojame, kad šiais metais žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimas vyks nuo 2022 m. balandžio 19 d. iki birželio 14 d. Pavėluotai deklaravimo paraiškos bus priimamos iki liepos 8 d., bet už kiekvieną pavėluotą darbo dieną tiesioginių išmokų už plotą suma bus mažinama 1 proc.

SVARBU! Nebus leidžiama deklaruoti valstybinės žemės plotų, neturint jos naudojimo ar valdymo teisės patvirtinimo dokumentų. Valstybinės žemės valdymo teisę įrodantys dokumentai Valdų registre (VURAP) turės būti įregistruoti iki paraiškos patvirtinimo ar keitimo datos, kitu atveju įbraižyti laukų nebus galimybės.

Žemės ūkio ministro 2022 m. kovo 3 d.  įsakymu Nr. 3D-150 buvo pakeistos „Paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei gyvulius paraiškos ir tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklės“.

Supažindiname su pagrindiniais Taisyklių pakeitimais, kuriuos ūkininkams verta žinoti:

  • Pareiškėjai, kurie nelaiko gyvulių, galės mulčiuoti ne didesnį pievų plotą nei 10 proc. viso deklaruoto ploto (anksčiau buvo 3 proc.).
  • Pievas galės mulčiuoti pareiškėjai, Ūkinių gyvūnų registre įregistravę ne mažiau kaip 5 bičių šeimas (1 bičių šeima padengia 0,59 ha).
  • Taisyklėse apibrėžta, kad juodasis pūdymas turi būti bent kartą po birželio 1 d. įdirbtas taip, jog jame nebūtų subrendusių ir žydėjimo stadiją pasiekusių piktžolių.
  • Nurodyta, kad plotai, kuriuose atvirame ir (ar) uždarame grunte auginami klasifikatoriaus V grupės (kodai: OBS, KRL, SLS, VYS, TRS, KTS, ASU, JSU, RSU, BSU, AVU, ARU, BRA, BRU, SVU, ŠIU, GEU, BKU, MĖU, SPU, ŽEU, PUU, ŠAU, ERK, GUD, ŠRM, SMD, AKT, RŠT, OŽE) augalai kaip sodinukai, skirti persodinti kitoje vietoje arba dėl ūglių, skiepų ar poskiepių, turi būti deklaruojami kaip medelynai klasifikatoriaus kodu MED „Medelynai“.
  • Pareiškėjams, siekiantiems gauti susietąją paramą už sertifikuota sėkla apsėtus javų plotus, sumažinta sėklos norma 10 kg/ha, išskyrus vasarinius kviečius, kurių norma didinama nuo 170 iki 200 kg/ha.
  • Tuo atveju, kai žolės auginamos sėklai, joms netaikomi šienavimo reikalavimai, bet tokių augalų plotuose derlius turi būti nuimtas iki einamųjų metų spalio 1 d.
  • Papildyti susietosios paramos už vaisų, uogų ir daržovių auginimą atvirajame grunte reikalavimai – įdirbtoje ariamojoje žemėje iki derliaus nuėmimo ūkininkai turi užtikrinti, kad dominuotų auginamos daržovės.
  • Patikslinti reikalavimai nuotraukoms, teikiamoms mobiliąja programėle „NMA agro“ – ūkininkai, prašantys susietosios paramos už bendrą vaisų, uogų ir daržovių auginimą atvirajame grunte 3 ha ir didesniame plote, turi pateikti nuotraukas iš kiekvieno lauko kelių skirtingų vietų, kur aiškiai matytųsi užaugintas derlius ir bendras lauko vaizdas.

Susipažinti su kitais Paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei gyvulius paraiškos ir tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklių pakeitimais galite čia: https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/36c331009cba11e58fd1fc0b9bba68a7/asr.

Siekiant išvengti žmonių susibūrimų ir taupant pareiškėjų bei darbuotojų laiką deklaravimo metu, kviečiame skambinti Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus specialistams ir registruotis dėl konkretaus atvykimo laiko (balandžio 19 d. – birželio 14 d.):

             Adutiškio sen., tel. (8 387) 59 199,

             Cirkliškio sen., tel. (8 387) 66 182,

             Magūnų sen., tel. (8 387) 41 405,

             Pabradės sen., tel. (8 387) 54 538,

             Svirkų sen., tel. (8 387) 41 406,

             Švenčionių sen., tel. (8 387) 66 366,

             Švenčionėlių sen., tel. (8 387) 31 501,

             Žemės ūkio skyrius, tel. (8 387) 66 379.

Informaciją parengė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyrius

Comments are closed.

Close Search Window