Naujienos|

2022 m. kovo 3 d. Švenčionių rajono savivaldybėje startavo projekto „ENGAGE: smurto prevencija įtraukiant berniukus ir vyrus” veiklų – užsiėmimų su vaikinų grupe – vykdymas.
Smurtas lyties pagrindu yra žmogaus teisių pažeidimas ir kliūtis visuomenės sveikatai bei vystymuisi. Europoje 1 iš 3 moterų yra patyrusi fizinį ar seksualinį smurtą savo šeimoje. Nors politikos kryptys ir aprašomi tyrimai apie smurtą lyties pagrindu po truputį tobulėja, romantinių santykių smurtas tarp paauglių yra mažai ištirtas ir nepakankamai sprendžiamas.

Lietuvoje kas dešimtas nukentėjęs nuo smurto artimoje aplinkoje yra vaikas iki 18 metų amžiaus, 85% jų nukentėjo nuo tėvų ar įtėvių. Smurto aplinkoje augančiam vaikui formuojasi klaidingos santykių nuostatos, vertybės, kurios vėliau perkeliamos į tarpasmeninius santykius. Smurtas neretai tampa prastų mokymosi rezultatų, pabėgimo iš namų priežastimi.

Informacinių technologijų plėtra bei COVID-19 pandemija lėmė, kad bendravimas, net romantiški santykiai vis labiau persikelia į elektroninę erdvę, kuriama terpė naujoms smurto formoms lyties pagrindu atsirasti, įskaitant persekiojimą internete, pornografinės medžiagos rodymą be partnerio sutikimo ir pan. Jaunuoliams trūksta įgūdžių, kaip atpažinti smurtą ir kaip reaguoti jį atpažinus. Lyčių lygybės skatinimas yra esminė smurto lyties pagrindu prevencijos dalis.

Siekiant užtikrinti lyčių lygybę, lygias galimybes ir mažinti smurto lyties pagrindu atvejus ir lyčių stereotipus, Švenčionių rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorius ir Švenčionių miesto kultūros centro Jaunimo laisvalaikio užimtumo specialistas 2022 m. kovo mėnesį organizuoja 10 užsiėmimų su 10 vaikinų grupe. Užsiėmimų metu planuojama nagrinėti temas: „Vyro „dėžutės” išpakavimas”, „Moters „dėžutės” išpakavimas”, „Lyčių ryšiai”, „Smurto ratas”, „Vyrų smurtas prieš moteris”, „Galios ir kontrolės ratas”, „Vyrai ir moterys, kaip partneriai, priimant sprendimus”, „Vyrai ir moterys, kaip pokyčių agentai”.

Pirmojo vaikinų gebėjimų stiprinimo grupės susitikimo metu buvo pristatytas projekto tikslas – mažinti smurto lyties pagrindu atvejus ir lyčių stereotipus, šviečiant berniukus ir su jais dirbančius specialistus, dalyviai supažindinti su užsiėmimų temomis, susitikimų intensyvumu.
Projektą „ENGAGE: smurto prevencija įtraukiant berniukus ir vyrus” įgyvendina Dingusių žmonių šeimų paramos centras. Projektas finansuojamas iš JAV ambasados Lietuvoje lėšų.
Daugiau informacijos smurto santykių tema www.9pamoka.lt.

Informaciją parengė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė (savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė) Inga Varnienė

Comments are closed.

Close Search Window