Naujienos|

2022 m. vasario 11-12 d. ir vasario 17-18 d. Švenčionių rajono jaunuoliai dalyvavo Jaunimo lyderių mokymuose „Lyderių komanda” ir Švenčionių rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos narių ir aktyvių jaunimo atstovų mokymuose.Pagrindinė mokymų tema – jaunimo įgalinimas – pasirinkta siekiant skatinti jaunimo aktyvumą, ugdyti lyderio kompetencijas, didinti Švenčionių rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos darbo efektyvumą ir atsižvelgiant į pagrindinę Lietuvos jaunimo metų temą.

Švenčionių rajono savivaldybės administracijos organizuojamų mokymų metu jaunuoliai mokėsi dirbti komandoje, išsiaiškinti ir pristatyti jaunų žmonių poreikius, aptarė jaunų žmonių dalyvavimo galimybes, daug diskutavo apie jauno žmogaus privalumus ir trūkumus, lyginant su kitomis amžiaus grupėmis, susipažino su jaunimo iniciatyvų finansavimo galimybėmis.

Švenčionių rajono jaunuoliai aptardami veiklas, skirtas Lietuvos jaunimo metams, susiplanavo iniciatyvas, kuriomis patys gali prisidėti prie Lietuvos jaunimo metų paminėjimo. Švenčionėliškiai planavo sutvarkyti mieste esantį nedidelį parką, atnaujinti tinklinio aikštelę, organizuoti sporto mėgėjų įvairias varžybas, švenčioniškiai – organizuoti jaunimo festivalį, Kaltanėnų miestelio gyventojai – kino vakarus ir diskotekas po atviru dangumi. Jauni žmonės įvardijo vietas, kuriose jie jaučiasi saugiai, ir kur neužsuka, nes nesaugu, pasidalijo įžvalgomis, ką, jų nuomone, reiktų pakeisti Švenčionių rajone. Visi jaunuoliai sutiko, kad visuose Švenčionių rajono miestų ir miestelių parkuose šiltuoju metų laiku galėtų atsirasti hamakai ir supynės, pritraukiančios jaunus žmones ir skirtos Lietuvos jaunimo metams. Mokymuose dalyvavę aktyvūs Švenčionių rajono jaunuoliai siekdami paskatinti savo bendraamžius dalyvauti veiklose, skirtose Lietuvos jaunimo metams, nufilmavo trumpą Lietuvos jaunimo metų pristatymą „#JaunimoMetai #JaunimoPolitika”, kuris patalpintas facebook ir intstagram socialiniuose tinkluose.

Kiekvienas jaunas žmogus yra unikalus ir turi galimybę pasirinkti tai, ko jis nori. Nors kiekvienos jaunuolio galimybės tobulėti yra neribotos, tačiau jo pasirinkimas, dalyvavimas, motyvacija priklauso ne tik nuo jo paties, bet ir nuo jį supančios aplinkos: šeimos, draugų, mokyklos, vietovės, kurioje jis gyvena, bei jauniems skirtų veiklų ir priemonių, kurios skatina jauną žmogų visapusiškai ugdytis ir realizuoti save, dalyvauti priimant sprendimus, pasirinkti jam priimtiniausią dalyvavimo visuomeninėse veiklose formą. Vienas iš pagrindinių jaunimo politiką formuojančių ir įgyvendinančių institucijų uždavinių – įgalinti jaunus žmones dalyvauti.

auno žmogaus dalyvavimas labai svarbus, nes padeda jaunimo politiką formuojančioms ir įgyvendinančioms institucijoms suvokti realius jaunimo poreikius ir situaciją, lavina jaunimo politiką formuojančių ir įgyvendinančių institucijų įgūdžius, padedančius efektyviai dirbti su jaunimu, pasiūlo naujų idėjų vietos ir regioninėms problemoms spręsti, padeda jaunimui suvokti, kaip veikia demokratija ir kas ji yra, teigiamai keičia jaunų žmonių gyvenimus, padeda išgirsti jaunimą, skatina jaunimą lavinti naujus įgūdžius ir įgyti jų daugiau.

Informaciją parengė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Inga Varnienė

Comments are closed.

Close Search Window